De naheffing van de Belastingdienst voor vijf tot zes miljoen mensen zal uitkomen op een bedrag van gemiddeld 150 euro. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zei dat vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

De naheffing, vaak in de vorm van een lagere teruggave, komt uit op enkele tientjes tot zo'n 300 euro. Eerst werd er nog vanuit gegaan dat de meeste mensen rekening moesten houden met 300 euro.

De heffing geldt voor mensen die vakantiegeld krijgen, een bonus of een eindejaarsuitkering. Voor een enkeling, die een hogere bonus heeft dan een vast salaris, kan de heffing oplopen tot 700 euro. 

De naheffing is het gevolg van afspraken die het kabinet in oktober vorig jaar bij het herfstakkoord maakte met de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. 

Vorige maand

Wiebes zei vrijdag dat op Prinsjesdag vorige maand al een publiciteitscampagne van de Belastingdienst is begonnen om mensen te waarschuwen over de aanstaande naheffing. Hoe hoog de heffing precies is, ontdekken mensen als ze op 1 maart volgend jaar hun Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) bekijken.

Ze hebben daarna volgens Wiebes ''geruime tijd'' om het geld te betalen en voor wie dat niet kan, zijn er de normale betalingsregelingen van de fiscus.

Vervelend

Wiebes noemde de heffing vrijdag na de wekelijkse ministerraad ''heel vervelend'', maar volgens hem is ze niet het gevolg van fouten bij de Belastingdienst. De heffing is begin dit jaar - zonder details - al aan de Tweede Kamer gemeld en sinds Prinsjesdag vorige maand is de fiscus een publiciteitscampagne begonnen om mensen voor te bereiden.

Ook op de site van de fiscus en op sociale media zal er aandacht voor worden gevraagd. In brieven die de belastingdienst in januari of februari verstuurd zal er ook op worden ingegaan.

Hoe hoog de heffing precies is, ontdekken mensen als ze op 1 maart volgend jaar hun Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) bekijken. Ze hebben daarna volgens Wiebes ''geruime tijd'' om het geld te betalen en voor wie dat niet kan, zijn er de normale betalingsregelingen van de fiscus.

De Tweede Kamer debatteert maandag met de VVD-staatssecretaris over de naheffingen.

Bekijk Wiebes' uitleg:
Bekijk Wiebes' uitleg:

Koopkracht

De naheffing heeft geen gevolgen voor het koopkrachtbeeld. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken maakte dat vrijdag na de ministerraad duidelijk. Volgens de minister is er sprake van een ''technische verschuiving'' en blijft het koopkrachtbeeld hetzelfde.

Eerder liet zijn ministerie al weten dat de naheffing is opgenomen in de koopkrachtplaatjes voor 2014. ''Koopkrachtplaatjes houden rekening met wat je over een belastingjaar in totaal moet betalen, onafhankelijk van het precieze tijdstip. De naheffing ontstaat doordat mensen op hun loonstrookje te weinig belasting betalen. Dit wordt later in de inkomstenbelasting gecorrigeerd door de naheffing. In de koopkrachtplaatjes kijken we naar het totale bedrag.''

Gespreid

Oppositiepartijen D66 en SP vinden dat de naheffing gespreid betaald moet kunnen worden.

De naheffing is ''gewoon slecht nieuws'', zegt D66-Kamerlid Wouter Koolmees. Hij pleit er voor dat de naheffing voor iedereen gespreid kan worden betaald als de omvang per belastingplichtige volgend jaar juni precies duidelijk is.

Koolmees erkent dat hij wist dat de naheffing zou komen, maar hij wist niet dat het om zo'n grote groep mensen zou gaan.

SP-Kamerlid Farshad Bashir vindt de wijze waarop de naheffing wordt doorgevoerd niet kunnen. ''Mensen moeten kunnen vertrouwen op berekeningen. Kan dat niet, dan wordt de overheid onbetrouwbaar.'' Hij geeft D66 de schuld van de naheffing. ''Dit is een Pechtold-heffing die het resultaat is van handjeklap vorig jaar bij het herfstakkoord.''

De VVD wil pas maandag bij de behandeling van het Belastingplan van Wiebes in de Tweede Kamer reageren.

Bekijk de reactie van Rutte:
Bekijk de reactie van Rutte:

'Verrassing van naheffing komt door te oud belastingsysteem'