Automobilisten, vrachtwagenchauffeurs en andere weggebruikers die rode kruisen boven de weg negeren, moeten harder worden aangepakt. 

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben het kabinet donderdag opgeroepen hierover voor januari met een voorstel te komen.

Ze deden dat in een debat in de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor volgend jaar. Het is de partijen een doorn in het oog dat mensen vaak lak hebben aan de rode kruisen, omdat dat levensgevaarlijk is voor wegwerkers.

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu vindt het ook onaanvaardbaar dat weggebruikers een rood kruis negeren. Ze deelt de zorg van de fracties en zal samen met haar collega van Veiligheid en Justitie bekijken hoe de handhaving van zo'n tijdelijk rijverbod geïntensiveerd kan worden.

Wegwerkers

Eerder op de dag had de minister al gezegd het vreselijk te vinden dat er vorige week een wegwerker om het leven is gekomen. Dat gebeurde toen een vrachtwagen 's nachts inreed op een groepje wegwerkers op de A12 bij Woerden.

Een andere wegwerker raakte zwaargewond. De vrachtwagen was waarschijnlijk tegen een zogeheten botsabsorber geknald. Zo'n voertuig, dat wordt gebruikt om botsingen op te vangen, staat vaak aan het begin van wegafzettingen en geeft met verlichte pijlen ook de rijrichting aan.

Naar aanleiding van het dodelijke ongeval ontstond discussie of het niet beter is zoveel mogelijk overdag wegwerkzaamheden uit te voeren, omdat het 's nachts te gevaarlijk zou zijn.

Volgens Schultz wordt dat per keer afgewogen. Vanwege bezuinigingen is al besloten meer overdag te doen, maar dat veroorzaakt weer meer hinder voor het verkeer. Sommige dingen moeten echt 's nachts gebeuren, omdat er anders grote opstoppingen ontstaan, aldus de minister.