Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaat extra aandacht besteden aan het probleem van pesten op de werkvloer. Hij heeft dat donderdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer over arbeidsomstandigheden.

De minister reageerde op een pleidooi van PvdA-Kamerlid John Kerstens. Die wees op onderzoek waaruit blijkt dat pesten op de werker toeneemt.

Asscher zegde toe maatregelen die voor 2016 op de agenda stonden, volgend jaar al te gaan nemen.

De minister wil het taboe rond pesten op de werkvloer doorbreken. Ook wil hij de inspectie van zijn departement laten optreden als bedrijven te weinig ondernemen tegen pestgedrag van personeel.

Volgens de minister hebben meer dan 500.000 werknemers te maken met pestgedrag van collega's. Het gaat om een ''diep ingrijpend probleem'', dat de aanleiding is voor veel stress.

Volgende week organiseert Asscher een week van de werkstress, waarin hij dat verschijnsel bespreekbaar wil maken. Ruim een op de acht werknemers in Nederland heeft last van werkstress.

Een derde van het ziekteverzuim dat met werk te maken heeft, komt door werkstress. Asscher kondigde al eerder aan hier iets tegen te willen ondernemen.

'Werkgevers verdoezelen pestgedrag in eigen bedrijf'