Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft er vertrouwen in dat het gaat lukken om de toename van het aantal files te keren. 

Met al aangekondigde maatregelen en nieuwe projecten is het volgens haar mogelijk de bereikbaarheid te verbeteren.

''Ik wil het filespook verslaan'', zei Schultz donderdag in een debat in de Tweede Kamer over haar begroting voor volgend jaar.

Uit berekeningen blijkt dat het de komende jaren drukker wordt op de snelwegen. Daarom blijft de minister investeren in het wegennet. Daarvoor is volgend jaar 2,3 miljard euro beschikbaar. Zo komt er komend jaar 278 kilometer asfalt bij.

Laconiek

''Ik ga die strijd graag aan'', zei de minister. Volgens het CDA worden de files niet bestreden met de plannen die er nu liggen. Kamerlid Sander de Rouwe van die oppositiepartij verweet de minister laconiek te reageren op de toename van files, maar Schultz ontkende dat.

Ook bestreed ze dat er problemen zijn met het onderhoud van wegen, waar onder meer de SP een punt van had gemaakt. Schultz wees erop dat ze al in 2011 het budget voor onderhoud had verhoogd, ten koste van de aanleg van wegen. Ook bij bezuinigingen op haar ministerie zijn het beheer en onderhoud van wegen buiten schot gebleven, zei ze.

A13

De maximumsnelheid op de A13 gaat bij Rotterdam-Overschie waarschijnlijk omhoog als de verlengde A4 tussen Delft en Schiedam open is. 

Voorlopig geldt bij Rotterdam-Overschie een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. In juni 2012 was die snelheid verhoogd naar 100.

Maar in november 2013 vernietigde de rechtbank dat verkeersbesluit na bezwaren van onder meer Milieudefensie en de gemeente Rotterdam. In februari verlaagde Schultz de snelheid uit voorzorg naar 80.

Als de A4 door het groen van Midden-Delfland eenmaal open is, ontlast dat het verkeer op de A13. Schultz bekijkt dan opnieuw of de snelheid bij Rotterdam-Overschie omhoog kan.

E-auto

Ook mogen elektrische auto's straks bij wijze van proef op een deel van de A2 harder rijden dan benzineauto's.

Dat zegde Schultz donderdag toe aan GroenLinks. Auto's mogen nu op het vijfbaansstuk op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam maximaal 100 rijden. Dat heeft te maken met de luchtvervuiling. Maar omdat elektrische auto's de lucht niet vies maken, zouden deze ter plaatse tot 130 mogen rijden.

Schultz vindt dat een sympathiek voorstel van GroenLinks, dat ze wil verkennen.

Te weinig

De Algemene Rekenkamer constateerde eerder deze maand dat het kabinet te weinig geld heeft uitgetrokken voor het onderhoud van wegen tot en met 2020.

Volgens die organisatie gaat het om 700 miljoen euro. Maar Schultz is het daar niet mee eens. Volgens haar gaat het om ongeveer 300 miljoen.

De minister benadrukte verder dat er ''nog genoeg'' is te doen op haar ministerie en dat zij en staatssecretaris Wilma Mansveld nog veel uitdagingen hebben. Daarmee reageerde ze op de oproep van De Rouwe dat het verstandig zou zijn om Schultz of Mansveld over te plaatsen naar het veel drukkere ministerie van Defensie, waar minister Jeanine Hennis in haar eentje veel op haar bordje krijgt.