Klachten, berispingen of schorsingen van falende artsen en medische missers bij zorginstellingen zouden op een centraal punt gebundeld moeten worden en toegankelijk moeten zijn voor (toekomstige) patiënten.

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester zal daar donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer bij minister Edith Schippers (Volksgezondheid) op aandringen, zegt zij tegenover NU.nl.

"Patiënten hebben het recht om te weten met welke dokter zij te maken hebben. Die informatie moet beschikbaar zijn voor iedereen", aldus Bouwmeester.

Zij wil patiënten de mogelijkheid bieden inzicht te krijgen in de prestaties van artsen en zorginstellingen.

"Die gegevens zijn er en zijn openbaar. Het probleem is dat ze versplinterd bij verschillende instanties liggen en daarom niet toegankelijk zijn", zegt de PvdA'er.

Zij wil daarom dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de gegevens verzamelt en op een overzichtelijke manier aan geïnteresseerden aanbiedt. 

'Borstendokter'

De lijst kan voorkomen dat mensen zich laten behandelen door artsen als de veroordeelde oud-neuroloog Ernst Jansen Steur of de zogenoemde 'borstendokter' Robindrenath G., die verdacht wordt van de verminking van tien patiënten.

Klachten over dit soort artsen zouden dan veel eerder door patiënten gesignaleerd kunnen worden, aldus Bouwmeester.

De vraag is of de artsen erop zitten te wachten dat de IGZ hun prestaties openbaar maakt. Volgens het PvdA-Kamerlid moeten de artsen dit juist toejuichen.

"Nu is het zo dat mensen de artsen gaan googelen en op allerlei internetfora terecht komen. Wat daar over de artsen geschreven wordt is niet betrouwbaar."

Falende ziekenhuisbestuurders

Coalitiepartner VVD vindt dat niet alleen de falende artsen, maar ook de falende bestuurders hard moeten worden aangepakt.

"Als patiënt moet je er op kunnen vertrouwen dat naast de arts die je behandelt, ook de bestuurder van de zorginstelling waar je wordt behandeld zich ervan bewust is dat hij net zo goed verantwoordelijk is voor jouw veiligheid en de kwaliteit van je behandeling", zegt Kamerlid Jeroen van Wijngaarden.

Hij wil voorkomen dat bestuurder onder wiens leiding grote medische blunders zijn gemaakt, zoals onlangs het geval is geweest bij het Ruwaard van Putten Ziekenhuis, niet zomaar opnieuw elders aan de slag kunnen.

"Voor patiënten en verzekeraars is het belangrijk dat zij straks ook zelf kunnen opzoeken of niet alleen de arts die je behandelt maar ook de bestuurder die verantwoordelijk is voldoet aan de kwaliteitseisen die we stellen", aldus de VVD'er.