De oppositie heeft grote moeite met de leider van de taskforce die bij Defensie het onderzoek naar de problemen met de kankerverwekkende chroom-6 verf in goede banen moet leiden.

''Een ongelukkige keuze'', zegt Raymond Knops van het CDA. Ook D66 en SP zijn niet blij met de benoeming.

EenVandaag meldt woensdag dat de leider van de taskforce, luchtmacht commodore buiten dienst Freek Groen, in de jaren 90 op vliegbasis Twenthe ook verantwoordelijk was voor de spuiterij waar chroomhoudende verf werd gebruikt. De SP gaat minister Jeanine Hennis-Plasschaert volgende week in een Kamerdebat vragen Groen te vervangen.

Het ministerie benadrukt dat de groep geen onderzoek doet, maar het proces begeleidt. ''De onafhankelijkheid van het onderzoek is gewaarborgd door de inschakeling van het onafhankelijke onderzoeksinstituut RIVM en de GGD'', aldus het ministerie. Alle uitslagen van het onderzoek komen op internet.

Onderzoeken

Defensie laat momenteel meerdere onderzoeken doen naar het gebruik door militairen van verf met een kankerverwekkende stof. Meer dan vijfhonderd (oud-)medewerkers hebben zich bij het ministerie gemeld die met Chemical Agent Resistant Coating en chroomhoudende verf hebben gewerkt. Ongeveer 20 procent van hen heeft medische klachten.

Volgens Knops ''mag er geen discussie zijn over de onafhankelijkheid'' van de leider van de taskforce. ''Het lijkt op de slager die zijn eigen vlees keurt'', stelt Jasper van Dijk van de SP. ''Het is in dit dossier ontzettend belangrijk dat je elke schijn van betrokkenheid, belangenverstrengeling of wat dan ook moet zien te voorkomen", laat D66'er Wassila Hachchi in EenVandaag weten.

Vertrouwen

PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink gaat ervan uit dat Hennis ''onafhankelijkheid hoog in het vaandel heeft staan en wordt daarop afgerekend''. André Bosman van de VVD zegt dat het goed is dat er iemand benoemd is ''die verstand van zaken heeft''. Hij heeft het volste vertrouwen in Defensie.

In Kerkrade waren dinsdag twee informatiebijeenkomsten van Defensie over de problematiek. Er kwamen zo'n 200 bezorgde (oud)-medewerkers op af.