Het kabinet onderzoekt of er opnieuw extra geld moet worden vrijgemaakt voor problemen rond Syrische vluchtelingenstromen.

Met de winter in zicht maakt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven zich grote zorgen over het lot van vluchtelingen in het noorden van Syrië en Irak. 

Dat zei hij vandaag in een overleg met de Tweede Kamer.

"De winter is een punt van zorg", aldus Teeven. Hij wil daarom onderzoeken of er opnieuw geld kan worden vrijgemaakt voor de opvang van deze groep vluchtelingen.

In Syrië en de buurlanden bivakkeren honderdduizenden dakloze vluchtelingen. "Er zullen extra fondsen moeten komen om dat probleem op te lossen", zei Teeven.

Extra geld

Eerder trok het kabinet als 119 miljoen euro uit voor de opvang in de regio en humanitaire hulp. Daar is laatst nog 30 miljoen bijgekomen. Samen met minister Lilliane Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) wil hij onderzoeken wat voor middelen het kabinet verder heeft.

De staatssecretaris overlegde maandag op een vluchtelingentop in Berlijn onder andere met landen als Jordanië, Libanon, Egypte en Turkije, die veel Syriërs en Irakezen die op de vlucht zijn geslagen voor het oprukkende jihadistenleger van de Islamitische Islamitische Staat (IS), opvangen.

Volgens Teeven krijgen deze landen door de duizenden vluchtelingen te maken met een verhoogde druk op de basisvoorzieningen, medische faciliteiten, het onderwijssysteem.

Opvang in de regio is belangrijk, zegt Teeven. Maar dan ligt er ook een verantwoordelijkheid bij Nederland om die landen zo goed mogelijk te ondersteunen.

Arabische Golfstaten

Ondanks de opvang van Syriërs in de regio, vinden grote groepen vluchtelingen hun weg naar Nederland. Volgens de PVV is dat de schuld van het kabinet.

"Deze Syriërs vluchten niet naar Polen", zegt Kamerlid Sietse Fritsma. Hij vindt dat Teeven een open uitnodiging heeft verstuurd door keer op keer te verkondigen dat asielaanvragen van Syrische vluchtelingen 'coulant en ruimhartig' worden behandeld.

Fritsma hekelt het feit dat de Arabische golfstaten nauwelijks vluchtelingen opvangen.

Teeven wijst erop dat de strijd tegen IS, die de PVV gesteund heeft, het onvermijdelijke gevolg is heeft dat er vluchtelingenstromen op gang komen. De Golfstaten dragen nu financieel bij, maar zullen ook vluchtelingen moeten  gaan opvangen, aldus Teeven.

Teeven maakt binnenkort bekend hoeveel Syrische vluchtelingen volgend jaar op uitnodiging naar Nederland mogen komen, kondigde hij aan. Dit jaar en vorig jaar haalde Nederland 250 Syriërs hierheen.

Op 9 december vindt in Genève een VN-conferentie plaats over de hervestiging van Syrische vluchtelingen.