Maximumsnelheid op A13 bij Rotterdam blijft 80 kilometer

De maximumsnelheid op de A13 bij Rotterdam-Overschie blijft voorlopig 80 kilometer per uur. Dat blijkt uit een uitspraak woensdag van de Raad van State.

In juni 2012 besloot de minister van Infrastructuur en Milieu nog om de maximumsnelheid op de A13 bij Rotterdam-Overschie te verhogen van 80 naar 100 kilometer per uur.

In november 2013 vernietigde de rechtbank Rotterdam dat verkeersbesluit naar aanleiding van bezwaren van onder meer Milieudefensie en de gemeente Rotterdam. Tegen die uitspraak was minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) in hoger beroep gegaan bij de Raad van State.

Volgens de Rotterdamse rechtbank had de minister ten onrechte gebruik gemaakt van de wettelijke ruimte van 1,5 decibel extra geluid bovenop de berekende geluidsproductie van de A13. Die extra geluidruimte van 1,5 decibel zou volgens de rechtbank niet structureel mogen worden gebruikt.

De minister is het hiermee niet eens. De minister meent dat de rechtbank de Wet milieubeheer op dit punt verkeerd is uitgelegd. De Raad van State geeft de minister gelijk en stelt dat uit de Wet milieubeheer niet blijkt dat de 1,5 decibel alleen voor tijdelijke situaties mag worden gebruikt.

Voorzorg

Voor de maximumsnelheid op de A13 bij Rotterdam-Overschie heeft de uitspraak van de Raad van State geen gevolgen, omdat Schultz in februari al uit voorzorg de maximumsnelheid op de A13 bij Overschie had verlaagd naar 80 kilometer per uur.

De verhoging naar 100 kilometer per uur was volgens haar niet langer opportuun. Tijdens de zitting bij de Raad van State heeft de minister hieraan toegevoegd dat zij de maximumsnelheid van 80 kilometer per uur voorlopig zal handhaven.

De bewindsvrouw wilde wel graag dat de Raad van State uitspraak deed in de zaak. De uitleg van de raad over het berekenen van de geluidsproductie kan Schultz in de toekomst van pas komen.

Gemeente Rotterdam en Milieudefensie zijn ingenomen met het besluit van de raad. ''We zijn tevreden. Het is goed voor het geluid en goed voor de luchtkwaliteit'', zei een woordvoerster van de gemeente.

Bekijk de uitleg van de Raad van State:

Lees meer over:
Tip de redactie