De overheid moet de regels versoepelen om erkende vluchtelingen meer mogelijkheden te geven zich te naturaliseren tot Nederlander. 

Dat vindt D66. De partij zal dit woensdag voorstellen tijdens een overleg over asielzoekers met verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven.

Ook de SP en de ChristenUnie dringen aan op meer flexibiliteit. De PvdA wil eerst van Teeven horen of en hoe het beter kan.

Nu kunnen duizenden mensen die een verblijfsvergunning kregen via een pardonregeling geen Nederlands paspoort krijgen, omdat ze hun identiteit niet officieel kunnen aantonen.

De Nederlandse overheid eist daarvoor een paspoort en een geboorteakte van de betrokkene uit het land van herkomst. ''Maar die kunnen ze vaak niet halen of regelen vanwege de omstandigheden die ze juist ontvlucht zijn. Dat is een rare situatie'', zegt D66-Kamerlid Gerard Schouw.

Te grabbel

De VVD wil geen aanpassingen van de eis. ''Die regeling moet je niet te grabbel gooien. Je moet wel weten wie je precies inschrijft als Nederlander'', stelt VVD-Kamerlid Malik Azmani. Hij wijst erop dat als het aantoonbaar niet lukt om een identificatiebewijs te regelen, mensen een beroep kunnen doen op de bewijsnood.

Maar D66'er Schouw zegt dat hier vrijwel nooit gebruik van wordt gemaakt. De regeling is volgens hem te strikt en moet worden opgerekt, waarbij meer rekening wordt gehouden met de situatie in het land van herkomst.