Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers ziet niets in het invoeren van drugstests op dancefestivals. 

Volgens de bewindsvrouw wordt met de sneltests "schijnveiligheid gecreëerd", omdat ze niet kunnen aantonen of pillen een acuut gevaar vormen voor de gezondheid.

D66-Kamerlid Vera Bergkamp wilde van Schippers weten of zij bereid was tot invoering van de tests naar aanleiding van de drie mensen die vorige week tijdens het Amsterdam Dance Event kwamen te overlijden.

Uit onderzoek van het NFI is volgens Schippers gebleken dat twee van hen in ieder geval door drugs om het leven zijn gekomen.

Garanderen

Het invoeren van drugstests op festivals vindt Schippers echter "helemaal geen optie", omdat de tests geen absolute veiligheid kunnen garanderen.

Een goede test kan volgens haar alleen worden uitgevoerd in het speciaal daarvoor uitgeruste lab van het Trimbos-instituut. "Tijdens festivals is daar ook extra capaciteit beschikbaar."

Risico's

Verder stelde de minister dat staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn de veiligheid in het uitgaansleven laat onderzoeken. "We willen weten wat de risico's zijn en waar we op in moeten springen."

Schippers wil voorlopig nog geen maatregelen nemen om de veiligheid te vergroten. Daarvoor wil ze de uitkomsten van het onderzoek afwachten. 

Ze liet echter wel doorschemeren het een "heel goed" idee te vinden om op festivals informatiepunten in te richten waar voorlichting wordt gegeven over het gebruik van drugs.