Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) wil duidelijkheid van de Europese Commissie over de naheffing voor Nederland van 642 miljoen euro.

Dat zegt Dijsselbloem dinsdag op vragen van VVD-Kamerlid Mark Verheijen.

"Wij kunnen de redelijkheid van de cijfers pas beoordelen als we de cijfers van andere landen hebben. Die hebben wij tot op de dag van vandaag niet", zegt Dijsselbloem. 

Volgens de bewindsman kreeg de Nederlandse regering alleen de cijfers die onderaan de streep staan. Het is daarom onduidelijk wat de berekening voor de verdeelsleutel is geweest.

"Wij zijn nu nog met de Commissie in overleg om volledige inzage te krijgen. Ik wil verifieerbare en transparante cijfers hebben", aldus Dijsselbloem.

Verbazing

Premier Mark Rutte en Dijsselbloem waren onaangenaam verrast door de naheffing, die bovenop de 6,1 miljard komt die al jaarlijks aan Europa wordt betaald.

Dijsselbloem: "Verbazing heb ik nog steeds. Als ik die niet had, had ik dat opgenomen in de begroting. Die gaat pas weg als ik de cijfers zie, ook van andere landen. Ik ben buitengewoon ongelukkig nu met de naheffing te komen die voor 1 december moet worden voldaan."

Cijfers

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) levert de cijfers aan het Europese statistiekbureau Eurostat. Die cijfers zijn correct, liet Peter-Hein van Mulligen van het CBS maandagavond al weten.

Rutte werd eind vorige week tijdens de EU-top ingelicht over de naheffing en de hoogte ervan. Dijsselbloem was 17 oktober al op de hoogte gebracht door de Europese Commissie. Die cijfers waren volgens Dijsselbloem nog voorlopig en stonden daarom niet op de agenda. 

"Alle regeringsleiders waren er door overvallen op de Europese Top. Dat is voor een deel op ons conto te schrijven en op die van de Europese Commissie."

Dat gold ook voor de Britse premier David Cameron. Het Verenigd Koninkrijk kreeg een naheffing van 2 miljard euro opgelegd. Cameron noemt dit onacceptabel en is niet van plan om voor 1 december te betalen.

Bekijk de reactie van Dijsselbloem: