Premier Mark Rutte is pas tijdens de EU-top eind vorige week ingelicht over de naheffing van 642 miljoen euro die Brussel Nederland wilde opleggen.

Het ministerie van Financiën wist er op dat moment al bijna een week van.

Dat blijkt dinsdag uit een brief (pdf) van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën aan de Tweede Kamer. Wanneer Dijsselbloem zelf door zijn ambtenaren werd ingelicht, staat niet in de brief.

Voor Nederland kwam de omvang ''als een verrassing'', schrijft Dijsselbloem. ''Dit geldt voor de meeste lidstaten en zelfs voor de Commissie.''

Contact

Na de aankondiging op 17 oktober is er vanuit Financiën veelvuldig contact geweest met de Europese Commissie, met andere EU-landen en met het Nederlandse CBS. Toen tijdens de EU-top van 23 en 24 oktober duidelijk werd dat het onderwerp ook daar zou worden besproken, ''is ook de minister-president ingelicht'', aldus Dijsselbloem.

Dijsselbloem uit kritiek op de Europese Commissie omdat op basis van cijfers die nog als 'voorlopig' worden gekenmerkt, een nabetaling werd afgekondigd die voor 1 december moet worden afgedragen. De gang van zaken noemt hij ''hoogst ongelukkig''.

Nog altijd is niet duidelijk hoe het nu precies zit. Dijsselbloem kondigt aan het ''tot de bodem'' te zullen uitzoeken, onder meer in overleg met de Commissie en met andere ministers van Financiën.

Preciezere metingen

Uit de brief blijkt verder dat de naheffing voor een deel te verklaren is uit preciezere metingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat meet nu beter dan vroeger de bijdragen van zzp'ers en de ICT-industrie aan de Nederlandse economie.

Hoe zich dat precies vertaald heeft in de Brusselse berekeningen is echter nog onduidelijk. Zondag zei Dijsselbloem dat als de feiten en cijfers kloppen, Nederland de naheffing zal betalen.

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, liet maandag al weten dat de cijfers die ten grondslag liggen aan de naheffing kloppen.

Onthutsend

CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum noemt het beeld over de communicatie in het kabinet over de naheffing ''onthutsend''.  Dijsselbloem had Rutte eerder moeten informeren, vindt hij.

Van Hijum wil nog deze week met Rutte en Dijsselbloem een Kamerdebat over de zaak en over de inzet van Nederland.

Nederland krijgt forse naheffing op EU-afdracht | Britten woest over naheffing EU | Vijf dingen die u moet weten over de Europese naheffing