Demonstratie tegen leenstelsel dreigt te laat te komen

De demonstratie van scholieren en studenten tegen het afschaffen van de basisbeurs lijkt te laat te zijn ingepland.

De demonstratie op het Malieveld staat op de agenda voor 14 november, maar de wetsbehandeling en de stemmingen daarover zijn waarschijnlijk al daarvoor.

Dinsdagmiddag is er een extra procedurevergadering in de Tweede Kamer om de behandeling van het wetsvoorstel snel op de plenaire agenda te zetten.

De partijen benadrukken dat snelle behandeling nodig is, maar dat de agenda wordt vastgesteld door Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.

Eerder dit jaar kwam minister Jet Bussemaker (Onderwijs) tot een akkoord over het leenstelsel met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Deze partijen willen het voorstel snel behandelen om snel duidelijkheid te kunnen geven aan de (aanstaande) studenten.

Eerste Kamer

Het leenstelsel moet immers al komend studiejaar ingaan. De studentenorganisaties hopen dat hun protest nog effect heeft voor de behandeling in de Eerste Kamer. Doorgaans volgt de Eerste Kamer echter de lijn van de Tweede Kamerfracties.

De voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) Tom Hoven stelt dat de demonstratie zich altijd heeft gericht op de Eerste Kamer. "Het politiek akkoord was nodig, omdat VVD en PvdA geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer. Zelfs met D66 en GroenLinks is die meerderheid zeer dun", aldus Hoven.

De snelheid waarmee de Tweede Kamer het wetsvoorstel doordrukt baart hem wel zorgen. "Vorige week zijn er 170 pagina's aan schriftelijke antwoorden door de minister naar de Kamer gestuurd. Ik vraag me af of ze dat allemaal zo snel kunnen behappen", stelt hij.

"De snelheid lijkt nu ten koste te gaan van de kwaliteit. Ik snap dat de Kamer snel duidelijkheid wil geven, maar als je de wet ook nauwkeurig wil behandelen moet je je verantwoordelijkheid nemen en de invoering een jaar uitstellen."

Reconstructie: Hoe de Kamer regie over het leenstelsel pakte

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie