Beveiliging Tweede Kamer aangescherpt

De beveiliging in de Tweede Kamer is dinsdag aangescherpt. Het gaat om een voorzorgsmaatregel.

Volgens de directeur bedrijfsvoering, Henk Bakker, zijn er geen aanwijzingen dat er een specifieke dreiging op de Tweede Kamer is gericht.

Hij schrijft dat in een e-mail aan de fracties. Alle bezoekers van de Kamer worden tot nader order gescand, ook de gasten die al waren aangemeld. Bij de ingangen van het gebouw in het centrum van Den Haag is extra politiebewaking aanwezig, aldus Bakker.

Dat was overigens al het geval sinds Koerden de hal van het Kamergebouw begin oktober hadden bezet.

Wat de directe aanleiding voor de verscherpte maatregelen is, kon een woordvoerster niet zeggen.

PVV-leider Geert Wilders, het zwaarst beveiligde Kamerlid, vindt het terecht dat de beveiliging van de Tweede Kamer is opgeschroefd, al voelt hij zich niet onveilig in het gebouw.

Zijn fractiegenoot Martin Bosma had na de actie van de Koerden in het bestuur van de Kamer gepleit voor betere beveiliging, zei Wilders dinsdag.

Bezet

Ongeveer honderd Koerdische demonstranten bezetten maandagavond 6 oktober de voorhal van de Tweede Kamer om meer aandacht te vragen voor de situatie in de Syrische grensstad Kobani, die werd belegerd door de terreurgroep Islamitische Staat.

Ze bleven er urenlang zitten. Een externe organisatie onderzoekt de gang van zaken, onder meer om mogelijke hiaten in de beveiliging te achterhalen.

Lees meer over:
Tip de redactie