Er moet één label komen dat het woud aan keurmerken voor voeding vervangt. 

Daarvoor pleit D66 dinsdag in de Tweede Kamer bij de behandeling van de landbouwbegroting. Er zijn nu 170 verschillende keurmerken in de winkels te vinden, waarvan een deel ronduit dubieus zou zijn. 

Veel keurmerken zijn volgens Kamerlid Gerard Schouw in feite verkapte marketing. De sector bedenkt etiketten met een vrolijk dier erop en dan denken mensen dat het duurzaam vlees is. Maar dat is volgens hem vaak niet zo. 

Schouw wil dat er een overkoepelend keurmerk komt met een stoplichtsysteem, waarmee consumenten duidelijkheid krijgen over duurzaamheid, diervriendelijkheid en gezondheid.

"Met één duidelijk keurmerk ziet de consument in één oogopslag of een pak koekjes of een pond gehakt past in de persoonlijke wensen wat betreft impact op het milieu, dierenwelzijn en gezondheid. Mensen kunnen zelf beslissen wat ze daarbij belangrijk vinden." 

Wat D66 betreft moet staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) binnen een jaar afspraken maken met de sector om dit vrijwillig te regelen. Als dat niet gebeurt pleit hij voor wetgeving.