Regering Nederland en België vergaderen volgend jaar samen

Het Nederlandse en Belgische kabinet gaan volgend voorjaar samen vergaderen. De regeringsconferentie vindt in maart of april plaats. Het moet de toch al uitstekende band tussen beide buurlanden verder versterken.

Premier Mark Rutte maakte dat maandag bekend na een gesprek met zijn Belgische collega Charles Michel. Die trad begin deze maand aan als regeringsleider in Brussel.

Het was Michels eerste buitenlandse reis als minister-president. ''Een duidelijk signaal van de uitstekende relatie'', zei hij.

Beide landen willen de samenwerking op het gebied van de justitie, defensie en economie verstevigen. Michel denkt onder meer aan drugsbestrijding. Hij denkt niet dat het strengere drugsbeleid dat zijn regering voorstaat een probleem is voor ons land.

Benelux

Ook willen beide premiers de rol van de Benelux versterken. Daarom zal er begin volgend jaar ook een top van de Benelux plaatsvinden waaraan de drie regeringsleiders zullen deelnemen. België is dan voorzitter van het samenwerkingsorgaan van Nederland, België en Luxemburg.

De economieën van Nederland en België zijn nauw met elkaar verbonden. Zo is België het tweede exportland van Nederland, terwijl Nederland na Frankrijk en Duitsland de derde afnemer is van Belgische producten en diensten.

Lees meer over:
Tip de redactie