Het kabinet wil niet opleggen hoe het Sinterklaasfeest gevierd moet worden. Het komt niet met een wet of richtlijn.  

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat laten weten op schriftelijke vragen van de Groep Bontes/Van Klaveren. 

Deze fractie wilde opheldering over een 'Pietoverleg' met betrokken organisaties dat Asscher zou organiseren. Aanleiding was de controverse rond de figuur van Zwarte Piet.Dat geheime overleg heeft inmiddels al plaatsgevonden, blijkt uit de antwoorden van Asscher. Hij vermeldt niet wanneer, maar volgens een bron was dat op 25 september. 

Tot de deelnemers behoorden onder meer het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, het Surinaams Inspraak Orgaan en het Sint Nicolaas Genootschap Nederland. Ook de gemeente Gouda, waarop 15 november de Sinterklaasintocht plaatsvindt, en de omroeporganisaties NTR en RTL Telekids waren aanwezig.

Het kabinet doet ondanks het feit dat er geen wet of richtlijn komt wel "een beroep op ieders verantwoordelijkheid om er een feest voor iedereen van te maken'', aldus Asscher.

De minister hoopt op een feest zonder "pijn'' bij de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. "Het is belangrijk dat alle partijen de kans krijgen om hun standpunt over dit onderwerp via een respectvolle dialoog uit te dragen.''