Minister Hennis bezoekt troepen in Mali

Minister Jeanine Hennis van Defensie is maandag in Mali geweest voor een bezoek aan de Nederlandse militairen daar. 

Ook ging ze samen met de Commandant der Strijdkrachten, Tom Middendorp, op patrouille in de stad Gao.

Zo'n 450 Nederlandse militairen nemen deel aan de VN-missie (Minusma) in Mali. Die heeft tot taak om de veiligheid en stabiliteit in dat land te herstellen. De Nederlanders, van wie de meesten in het noordelijke Gao zijn gelegerd, verzamelen en analyseren inlichtingen voor de missie.

Volgens Hennis verloopt de missie goed. ''De basis van de missie staat als een huis en wordt nu verder uitgebouwd. De vooruitgang die door de Nederlandse bijdrage wordt geboekt, is aanzienlijk.'' Die Nederlandse bijdrage wordt zeer gewaardeerd door de VN, aldus Middendorp.

Geen paniek

Verder is er volgens de minister geen reden tot paniek over het ebolageval dat in Mali is geconstateerd. ''De situatie wordt van dag tot dag in de gaten gehouden. Er zijn regels die voorschrijven wat iedereen moet doen en laten. Dus: geen bushmeat eten, maar ook niet panikeren'', zei ze tegen een meereizende Telegraafverslaggever.

De Gulfstream waarin Hennis zich bevond, kreeg op de luchthaven van Gao pech.

De minister is verder vervoerd met een Frans legervliegtuig dat Defensie had gehuurd.

Franse klacht

De VN-macht in het West-Afrikaanse Mali (Minusma) komt nauwelijks naar het noorden van het land waar slag geleverd wordt met extremisten. Deze klacht heeft de Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, geuit op de Franse radiozender RFI. Frankrijk stuurt daarom zelf maar extra troepen naar het noordoosten van Mali.

De missie in het noorden van Mali is volgens Le Drian door aanvallen van terroristen ''verzwakt omdat Minusma er niet was toen ze er nodig was''.

De kritiek van Le Drian is kennelijk niet op de Nederlandse blauwhelmen gericht. Le Drian klaagde dat van de missie slechts 22 procent in het noordoosten aanwezig is en dat er meer moet komen. Hij is blij met de komst van meer Nederlandse en Zweedse blauwhelmen.

Sahel

Volgens het ministerie van Le Drian zijn er meer aanvallen en aanslagen op Minusma, vooral op militairen uit Tsjaad en Niger, als gevolg van een groeiende stroom wapens naar de Sahel uit het chaotische Libië.

Frankrijk greep in januari 2013 militair in omdat jihadisten het land onder de voet dreigden te lopen. Dat was enige tijd na een succesvolle opstand van Toearegs en een staatsgreep in hoofdstad Bamako.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie