De fracties van de SP en de ChristenUnie trekken weer aan de bel bij minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) over deals die zijn staatssecretaris Fred Teeven in zijn functie als officier van justitie heeft gesloten met drugscrimineel Cees H.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen zegt dat naar aanleiding van berichtgeving in het AD maandag over een boek van onderzoeksjournalist Wim van de Pol over Teeven.

Opstelten moest de Kamer eerder al uitleg verschaffen over een deal die Teeven in 2000 bij het Openbaar Ministerie maakte met Cees H.

''De minister heeft steeds gezegd dat er niks aan de hand was, maar toch komt er nu weer mondjesmaat informatie naar boven. Dat maakt dat Teeven in een kwetsbare positie zit'', aldus Van Nispen.

Side letter

In de deal tussen Teeven en Cees H. zou een verborgen 'side letter' zitten waaruit blijkt dat Teeven Cees H. strafvermindering gaf.

Volgens Van Nispen is dat niet nieuw en is het in 2002 door de toenmalige minister van Justitie gemeld aan de Kamer. Maar hij wil wel alsnog een oordeel van Opstelten hierover. Van Nispen wil ook weten waarom de onderzoeker die de berichtgeving eerder dit jaar onderzocht, van Opstelten niet met Teeven mocht praten. ''Dit bevestigt het beeld van Teeven als 'crimefighter' die het niet zo nauw nam met de regels.'' 

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laat in een reactie weten dat voormalig minister van Justitie Benk Korthals in 2002 in antwoord op Kamervragen al uitvoerig is ingegaan op de kwestie. Korthals schreef toen dat het OM rondom de gratieverlening 'onvoldoende zorgvuldig' is geweest. Daarmee is de zaak destijds politiek al afgedaan, aldus de zegsman.

Bruinsma

Uit het boek van Van de Pol blijkt tevens dat de broer van voormalig drugscrimineel Klaas Bruinsma, Anton Bruinsma, naar de rechter is gestapt om een deal die Teeven maakte toen hij officier van justitie was. 

Volgens Anton Bruinsma zorgde Teeven ervoor dat geld van een Zwitserse bankrekening eind jaren negentig niet in handen van wettige erfgenamen, maar bij zakenpartners van Klaas Bruinsma belandde. Anton Bruinsma claimt 11,8 miljoen euro van de Nederlandse Staat.