Buitenlandse tandartsen die in Nederland aan de slag willen, moeten de Nederlandse taal leren en beoordeeld worden middels een taaltoets.

Dat stelt de KNMT, de beroepsvereniging voor tandartsen, maandagavond in het NCRV-programma Altijd Wat Monitor. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het plan van de taaltoets. 

Op dit moment moeten tandartsen van buiten de Europese Unie (EU) een praktijktoets in het Nederlands halen wanneer ze hier aan het werk willen gaan. Tandartsen van binnen de EU moeten alleen aantonen dat ze de juiste papieren hebben. Ze hoeven geen examen te doen en er worden geen taaleisen gesteld.

De Altijd Wat Monitor ontdekte dat meerdere buitenlandse tandartsen zich in Nederland konden registreren, ondanks een schorsing of beroepsverbod in eigen land. Begin september haalde minister Schippers van Volksgezondheid nog de Albanese 'horrortandarts' Spyro Veizi van de lijst, naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma. 

Regelgeving

Volgens Europese regelgeving kan een taaltoets niet worden verplicht, denkt het ministerie van Volksgezondheid. Toch zijn er landen, zoals Duitsland, die wel eisen dat tandartsen een taaltoets doen. Volgens tandarts Hans Prakken, die in de commissie zit die minister Schippers adviseert over het toelaten van tandartsen uit het buitenland, kunnen de regels best wat "meer worden aangescherpt binnen de vrijheid die men zelf heeft."

Nederland heeft relatief weinig tandartsen, waardoor het voor tandartsen uit het buitenland aantrekkelijk is om hier te gaan werken. Jaarlijks registreren zich zo evenveel buitenlandse als Nederlandse tandartsen. Dat kan volgens Prakken voor problemen zorgen. "Het gaat niet alleen over het vakinhoudelijke deel, maar ook om het communicatieve."

Opleidingsplaatsen

Ook tandartsenvereniging ANT pleit voor een taaltoets en meer opleidingsplaatsen voor tandheelkunde. "Met een verplichte taaltoets moet een tandarts zich meer commiteren aan het land en daardoor kan je de ergste uitwassen verminderden", aldus ANT-voorzitter Jan Willem Vaartjes in het Radio1-programma De Ochtend. Volgens Vaartjes is er genoeg interesse voor meer opleidingsplaatsen, alleen komen die er niet omdat het te duur zou zijn.

"Het is vreemd dat het mogelijk is dat je in Nederland je big-registratie kunt krijgen terwijl je in het buitenland bent berispt. De overheid moet randvoorwaarden scheppen zodat er veilige tandhulp wordt gegeven."

Hanke Bruins Slot, Tweede Kamerlid van het CDA, vindt het voorstel van de taaltoets interessant. "Ik zal de minister vragen of ze samen met de tandartsenorganisaties om de tafel wil gaan zitten om te kijken of zo'n taaltoets mogelijk is."