Als de ''feiten en cijfers kloppen'' betaalt Nederland de Europese naheffing van 642 miljoen euro aan Brussel. 

Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zondagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Omdat de begroting voor volgend jaar al klaar is, zou dat volgens hem ''gewoon een tegenvaller'' zijn. ''Ik ga er niet voor bezuinigen'', zei de minister.

Dijsselbloem heeft in Brussel om een toelichting gevraagd over de onverwacht forse naheffing van de Europese Commissie op de afdracht aan Brussel. Volgens Dijsselbloem hebben hij en zijn ambtenaren daar nog steeds geen goede antwoorden op gekregen.

De ambtenaren werden een week geleden al geïnformeerd over de rekening. Sindsdien zijn ze met Brussel in contact om te achterhalen waar het bedrag vandaan komt, aldus de minister.

Betalen

De minister zegt er zakelijk in te zitten. ''Als we een grotere welvaart hebben in Nederland, groter dan in andere landen, dan betalen we meer. Dan zullen we betalen'', zei Dijsselbloem.

Maar hij wil wel eerst weten waarom zo'n grote naheffing, die volgens hem zeer ongebruikelijk is, nu is opgelegd en waardoor ''deze hele grote sprong'' komt. Hij is ook kritisch over de manier waarop de naheffing is gepresenteerd en het feit dat Nederland het bedrag al voor 1 december moet overmaken.

Rekenmethode

De naheffing uit Brussel komt er omdat ook in Europa een nieuwe wereldwijd toegepaste rekenmethode wordt gehanteerd waardoor de Nederlandse economie veel groter is dan eerder berekend.

Op de Europese top, afgelopen vrijdag, werd de kwestie aangekaart door Nederland, Groot-Brittannië en andere landen die plotseling een extra rekening hebben gekregen. Bij de Britten gaat het om ruim 2 miljard. De Europese leiders hebben besloten dat de ministers van Financiën hier echt diep in gaan duiken met de Europese Commissie, aldus Rutte.

Nederland krijgt forse naheffing op EU-afdracht | Britten woest over naheffing EU | Vijf dingen die u moet weten over de Europese naheffing