De SP, PvdA, GroenLinks, de vakbonden en andere maatschappelijke organisaties moeten met een gezamenlijk voorstel komen om vermogen meer te belasten. 

Ook moeten ze ervoor zorgen dat de lagere inkomens erop vooruit gaan. Dat bepleit SP-leider Emile Roemer zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Hij wil daarover graag overleggen met PvdA-leider Diederik Samsom. Het kabinet werkt aan een herziening van het belastingstelsel. Maar Roemer denkt dat de huidige regeringspartijen VVD en PvdA daar niet samen uitkomen en dat ze de plannen over de verkiezingen heen tillen.

Contrast

Volgens hem is er een groot contrast tussen wat de VVD en de PvdA zeggen over het belastingplan. "De VVD zegt: het mag geen inkomenseffecten hebben en we mogen vooral de vermogenden niet meer belasten. Ik heb Samsom horen zeggen dat het goed zou zijn als de vermogens meer belast gaan worden", aldus Roemer.

Hij kan zich niet voorstellen dat de linkse partijen ''het laten varen om nu eindelijk eens een keer te zorgen dat het kapitaal belast gaat worden''. Voor de rijken is Nederland nu gewoon een belastingparadijs, zegt de SP-leider.

Naheffing

In hetzelfde programma zei hij ook dat hij denkt dat Nederland de Europese naheffing van 642 miljoen euro gewoon gaat betalen. Hij gelooft er ook niets van dat het kabinet hier niets van af wist.

''Ik denk dat ze meer voor de bühne een aardig verhaal houden alsof ze zwaar verrast zijn'', meent Roemer. "Ik denk dat ze voor een groot deel echt wel wisten wat er aan zat te komen, dat ze misschien over de exacte hoogte wellicht een beetje zijn geschrokken. Maar dat ze naar buiten toe groots willen overkomen.''

Roemer vindt dat eerst moet worden uitgezocht of het kabinet er onderuit kan komen. Wat hem betreft, wordt de lijn van de Britse premier David Cameron gevolgd. Die heeft openlijk gezegd dat hij weigert de naheffing op 1 december te betalen.