De PvdA kiest om dingen op terreinen zoals de zorg te veranderen omdat die hervormingen noodzakelijk zijn. Maar dat is een ''lastig verhaal'' dat schuurt tegen angsten van mensen over wat dat voor hen betekent.

Dat heeft partijleider Diederik Samsom zaterdag gezegd tijdens de politieke ledenraad van de PvdA in Amersfoort. Het is volgens Samsom aan de bestuurders en volksvertegenwoordigers van de PvdA om antwoord te geven op deze vragen.

''Wie niets verandert, heeft nu een makkelijk verhaal, maar staat straks voor zijn kinderen met de mond vol tanden. We kiezen voor het lastige verhaal van verandering en verbetering. Met oog voor de onzekerheid die ermee gepaard gaat'', aldus Samsom.

Mensen mogen volgens Samsom strijdbaarheid blijven verwachten van de PvdA om de werkloosheid en groeiende inkomensverschillen aan te pakken en de welvaart te behouden.

''Tegenslagen overwinnend, fouten herstellend, gestaag voortgang boekend. Ook als het moeilijk wordt'', aldus Samsom.

Sociale werkplaatsen

Zo verdedigde hij het bekritiseerde besluit om de sociale werkplaatsen op de schop te nemen. Vanaf volgend jaar moeten gemeenten mensen met een arbeidsbeperking aan gewone banen bij reguliere werkgevers helpen.

''Ons ideaal is een plek voor iedereen in de samenleving. Dat betekent ook de kans op werk, voor iedereen, bij een gewoon bedrijf.''

Veel geleerd

Samsom zei verder dat hij veel heeft geleerd in de afgelopen twee jaar. Mensen hadden en hebben hoge verwachtingen van hem en de PvdA, maar de praktijk is vaak weerbarstig.

''Onze overtuiging dat het beter wordt, botst met de harde realiteit dat het nog niet of slechts mondjesmaat beter gaat.'' Ook moeten politici soms meer willen luisteren naar de zorgen en twijfels van mensen.

Samsom erkende dat dat ook zijn valkuil is. ''We denken dat we het goede doen. Maar de grens tussen 'ik denk dat ik het goede doe' en 'ik weet het beter' is dun. En dan sta je opeens tegenover elkaar.''