De Europese Commissie spant zich te weinig in om het welzijn van huis- en landbouwdieren in Europa te bevorderen, vindt staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw en Natuur).

Daarom organiseert zij samen met Duitsland en Denemarken een dierenwelzijnstop op de andere Europese lidstaten wakker te schudden. Dat zegt Dijksma in een interview met NU.nl.

"We hebben net een nieuwe Europese Commissie een nieuwe commissaris Landbouw. Dit is het moment om dierenwelzijn op de Europese agenda te zetten", aldus Dijksma.

Ze vindt dat de Nederlandse boeren al goed werk leveren, maar het kan nog veel beter. Daarvoor is het volgens de staatssecretaris nodig dat alle Europese boeren verder gaan dan ze nu doen. 

Dijksma: "Dat gelijke speelveld vinden wij heel belangrijk. We stellen terecht veel eisen aan onze boeren, ze voldoen daar vaak ook goed aan. Maar we willen ook dat hun positie ten opzichte van de andere boeren in Europa gelijkwaardig is. Anders tast dat onze exportpositie aan."

Op de dierenwelzijnstop wil zij met haar Duitse en Deense collega's bespreken hoe zij zaken als het snavelknippen, castreren van biggetjes en koudmerken van vee op Europees niveau kunnen uitbannen.

"Nederland is bovendien een van de landen die in 2016 het voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt. Daarmee is deze top een goede opmaat naar een agenda die wij als voorzitter in Europa willen neerzetten", aldus Dijksma.

Biologisch voedsel

Naast de traditionele agrarische productie, wil Dijksma biologische boeren een extra steuntje in de rug geven. "De vraag naar duurzaam geproduceerd voedsel ook in Nederland elk jaar weer stijgt, dat betekent dat er een markt is voor dit soort producten."

Samen met de sector onderzoekt zij wat een goed verdienmodel voor deze boeren is. Vaak is het zo dat juist het biologische en verantwoord vlees aanzienlijk duurder.

Dijksma: "Er moet een redelijke prijs komen voor de producten waar extra energie in wordt gestoken en waar extra investeringen voor nodig zijn."

Even goedkoop als de plofkip zal het vlees dan wel niet worden, dat moet de consument zich wel realiseren."Als consument moet je met je hart kiezen voor duurzaam voedsel. En dan niet bij de kassa denken: hmm, dit is eigenlijk best duur, laat ik maar iets anders nemen."

Dinsdag behandelt de Tweede Kamer de begroting van Landbouw en Natuur.

Lees hier het hele interview met staatssecretaris Dijksma