Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en theaterproducent Joop van de Ende steken tot 2020 gezamenlijk vijftig miljoen euro in de verbetering van het muziekonderwijs op Nederlandse basisscholen.

Dat heeft de bewindsvrouw vrijdag bekendgemaakt. Het geld wordt vooral gestoken in het aantrekken van muziekdocenten.

Het ministerie en Van den Ende dragen elk 25 miljoen euro bij. Om zijn aandeel bij elkaar te krijgen zoekt Van den Ende de samenwerking met private partijen.

Het Oranje Fonds gaat de komende 3 jaar door met het programma Kinderen Maken Muziek. Met het extra geld kunnen scholen deskundige muziekleraren aantrekken of samenwerking zoeken met muziekscholen, fanfares, orkesten en poppodia.

Ontwikkeling

Muziekonderwijs is belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren en hun creativiteit, zo benadrukt staatssecretaris Bussemaker. Ook Van den Ende stelt dat goed muziekonderwijs een investering in de creativiteit van jonge mensen is.

"Als de regering het belang van goed muziekonderwijs erkent én ondersteunt, doe ik, samen met andere private partijen, graag mee."

Volgens een woordvoerder van het departement vindt 85 procent van de Nederlandse ouders muziekonderwijs belangrijk. Daar staat tegenover dat slechts elf procent van de scholen vindt dat hun leraren deskundig genoeg zijn om goed muziekonderwijs te geven.