Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt oud-wethouder Jos van Rey van Roermond voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen van 175.000 euro.

Van Rey moet op 20 januari voor het eerst voor de rechter in Rotterdam verschijnen, maakt het OM vrijdag bekend.

Ook projectontwikkelaar Piet van Pol en de Roermondse oud-wethouder Tilman Schreurs worden vervolgd. Zij worden verdacht van omkoping, aldus het OM.

In de zomer van 2012 werd een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen VVD'er Van Rey wegens vermoedens over corruptie.

De politie deed op 19 oktober 2012 een inval in zijn huis en op het stadhuis van Roermond. De wethouder stapte daarna op en stopte als senator.

Smeergeld

Van Rey wordt ervan beschuldigd dat hij smeergeld heeft aangenomen van zijn vriend Piet van Pol. Verder zou hij stemmen hebben geronseld voor verkiezingen en zijn partijgenoot Ricardo Offermanns vertrouwelijke informatie hebben verstrekt om hem te helpen bij zijn sollicitatie naar het burgemeesterschap van Roermond.

De beschuldiging over het witwassen is nieuw. Een woordvoerder van het OM wilde die vrijdag niet verder toelichten.

Voormalig VVD-wethouder Tilman Schreurs zou uitstapjes naar wedstrijden van het Nederlands voetbalelftal hebben laten betalen door Van Pol.

Ontkenning

Van Rey blijft beschuldigingen over corruptie tegenspreken. ''Cliënt werpt alle aantijgingen verre van zich'', laat zijn advocate Gitte Stevens vrijdag in een korte verklaring weten naar aanleiding van de aankondiging van het begin van de strafzaak tegen de Roermondse oud-wethouder wegens omkoping, verkiezingsfraude en witwassen.

De advocate laat weten dat de officiële dagvaarding nog niet is ontvangen en dat een uitgebreide reactie daarom nog niet mogelijk is. ''Het persbericht bereikt de verdediging eerder dan de dagvaarding zelf. Deze gang van zaken is absurd'', reageerde ze.

Ook de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) waarvoor Jos van Rey raadslid is, gelooft vooralsnog in zijn onschuld. ''Iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is'', reageerde LVR-woordvoerder Jan Puper vrijdag op de aankondiging van de strafzaak tegen zijn fractiegenoot. ''Bovendien ken ik de dagvaarding niet, en wil eerst weten wat daarin staat.''

Afwachten

Het college van burgemeester en wethouders van Roermond wilde vrijdag niet reageren op de strafzaak tegen Jos van Rey. Het hoofdbestuur van de VVD vindt het ''goed dat de rechter zich nu gaat buigen'' over de kwestie rond oud-wethouder Jos van Rey van Roermond. ''Het oordeel wachten we af'', aldus een woordvoerder van het hoofdbestuur van de VVD.

De beschuldigingen van corruptie aan het adres van Van Rey waren voor de VVD begin vorig jaar aanleiding om de regels aan te scherpen. Het hoofdbestuur bepaalde dat VVD-bestuurders voortaan een integriteitsverklaring moeten ondertekenen. Ook werd een permanente commissie ingesteld die zich met integriteitskwesties in de partij bezighoudt. Besloten werd verder om bij opleidingen aandacht te schenken aan integriteit.

Op 20, 21 en 22 januari is er een regiezitting in Rotterdam. Wanneer de zaak inhoudelijk behandeld kan worden, is nog niet bekend.

Non-actief

Keyport 2020, een economisch samenwerkingsverband tussen de zeven Midden-Limburgse gemeenten, ondernemers en onderwijsinstellingen heeft Schreurs vrijdag voorlopig op non-actief gezet. Dat maakt de voorzitter van Keyport, Jos Heijmans, vrijdagavond bekend.

Hoewel zijn schuld nog niet bewezen is, wil Keyport imagoschade voorkomen, zei Heijmans. ''Wij moeten er als samenwerkingsverband voor zorgen dat er geen enkele verdenking op ons rust'', zei Heijmans, ook burgemeester van Weert. ''We hebben de maatregel met hem besproken, hij heeft er begrip voor'', lichtte Heijmans toe. ''We wachten de rechtszaak af.''

Plaatsvervangend directeur Ton Hagelstein van Keyport 2020 neemt de dagelijkse leiding voorlopig waar.

Profiel: Jos van Rey | Tijdlijn: Jos van Rey al drie jaar onder vuur