Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is ''zeer onaangenaam verrast'' over de forse naheffing die Nederland krijgt op de afdracht aan Brussel.

Nederland heeft een naheffing gekregen van de Europese Commissie van 642 miljoen euro. 

De minister benadrukte dat het kabinet zich er niet zo maar bij neerlegt en uitzoekt waar het precies over gaat.

Dijsselbloem zei dit vrijdag in Brussel, voorafgaand aan overleg. Hij stelde dat hij met een dergelijk bedrag geen rekening heeft gehouden in de begroting.

Volgens Dijsselbloem gaat het om een reguliere naheffing op basis van een revisie van statistische bronnen. Dat gebeurt regelmatig, zei de minister. ''Dat heeft tot nu toe alleen geleid tot kleine correcties, maar nu komt er ineens een groot bedrag uit. In die zin is dat zeer verrassend.''

Rekenmethode

De minister sprak tegen dat de naheffing komt doordat er een nieuwe rekenmethode wordt gebruikt om de economie van een land in te schalen. De afdracht van een land aan de EU is een percentage van het bruto binnenlands product en omdat de Nederlandse economie groter is door de nieuwe rekenmethode stijgt ook de afdracht.

Daar heeft Nederland al wel rekening mee gehouden voor volgende jaren. Dijsselbloem herhaalde dat er niet met terugwerkende kracht op basis van die nieuwe methode nog een toeslag komt. ''Dat is ons steeds verzekerd.''