De Raad van State (RvS) heeft een positief advies gegeven als het gaat om de inperking van de vrije artsenkeuze. 

Dat maakt de RvS donderdag bekend. 

De Eerste Kamer had de RvS gevraagd zich te buigen over het voorstel van minister van Volksgezondheid Edith Schippers om de vrije artsenkeuze af te schaffen.

Dit wetvoorstel was al flink gewijzigd, maar er was nog steeds twijfel of het in strijd zou zijn met het Europese vrije verkeer van patiënten. Volgens de RvS heeft de burger genoeg keuze uit zorgverzekeringen, waardoor niemand verplicht is om een zorgverzekering te kiezen die de zorg vergoedt bij een beperkt aantal artsen.

''Er zijn verschillende ziektekostenpolissen, dus de consument heeft een keuzevrijheid'', licht een medewerker van de RvS vrijdag toe. ''Daarbij gaan we er wel vanuit dat een zorgverzekeraar voldoende afspraken heeft gemaakt met verschillende ziekenhuizen.''

De Eerste Kamer vroeg de raad ook naar vergoeding van ziektekosten gemaakt in het buitenland. ''Daar kan wel een probleem ontstaan, omdat er minder contracten worden afgesloten met buitenlandse artsen", aldus de RvS.

Onderhandelen

Schippers wil de vrije artsenkeuze inperken zodat zorgverzekeraars meer ruimte krijgen om te onderhandelen met ziekenhuizen en andere zorgaanbieders. Te dure zorgverleners worden dan niet meer vergoed. Dat moet de kosten drukken. Patiënten die toch besluiten naar een arts te gaan die niet wordt vergoed, dragen de kosten zelf.

Critici vinden dat patiënten het recht moeten houden om hun eigen arts uit te kiezen. Voor nieuwe artsen op "de markt" zou het bovendien moeilijker worden de concurrentie aan te gaan. Dat zou weer in strijd zijn met Europese mededingingsregels.