De kans op een nieuw Europees akkoord over energie en klimaat lijkt wat gegroeid. Premier Mark Rutte toonde zich donderdag kort voor een Europese top in Brussel iets optimistischer.

Het is de bedoeling dat de staatshoofden en regeringsleiders afspraken maken over bijvoorbeeld een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en energiebesparing voor de jaren 2020-2030.

Vorige week in de Tweede Kamer dempte Rutte nog de verwachtingen. Hij achtte toen de kans dat alle EU-lidstaten instemmen met enkele ambitieuze doelen vrijwel nihil.

''Ik ben iets positiever, maar we gaan het zien vanavond'', zei Rutte. Er is de afgelopen dagen achter de schermen hard gewerkt om de posities tot elkaar te brengen. ''Maar de standpunten liggen nog heel erg uit elkaar.''

Innovatie

Nederland vindt het belangrijk dat er in ieder geval overeenstemming wordt bereikt over het terugdringen van de CO2-uitstoot met 40 procent. Europa moet een brug slaan tussen dat wat voor het klimaat noodzakelijk is en dat wat niet schadelijk is voor de economische groei, vindt Rutte. Innovatie moet daarbij een sleutelrol spelen.

Een nieuw Europees akkoord voor 2020-2030 betekent voor Nederland niet direct heel veel omdat het land al veel maatregelen in het energieakkoord heeft opgenomen, aldus Rutte. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzame energieopwekking doen we al heel veel, zei de premier.