Spoorbeheerder Prorail mag geen nieuwe spoorprojecten starten voordat het orde op zaken heeft gesteld. Dat stelt reizigersorganisatie Voor Beter OV donderdag.

Recentelijk werden twee grote projecten geconfronteerd met forse tegenvallers, met overlast voor de reizigers tot gevolg.

Zo ligt rond het station Tilburg het treinverkeer twee dagen langer stil dan gepland, omdat afgelopen zaterdag bij de bouwwerkzaamheden een deel van het perron instortte. Een bouwvakker raakte daarbij ernstig gewond.

Ook ontstonden er eerder deze maand problemen bij het aanleggen van een tijdelijke spoorbrug bij Weesp. Er werden funderingen gevonden van een oude brug, waardoor de noodbrug ineens niet meer bleek te passen.

Door de misser reden er langer dan gepland geen treinen tussen Amsterdam en Flevoland en tussen Utrecht en Flevoland.

Structureel mis

Volgens Rikus Spithorst van Voor Beter OV tonen deze gevallen aan dat er iets structureel mis is met het toezicht op de aannemers bij Prorail.

"Het kan niet zo zijn, dat passagiers vele dagen langer dan was afgesproken niet of nauwelijks kunnen reizen door uitgelopen werkzaamheden. Dat het werk door aannemers wordt uitgevoerd, doet niets af aan de verantwoordelijkheid van ProRail", aldus Spithorst.

Hij wil daarom dat het toezicht op de aannemers wordt verbeterd, zowel bij de voorbereiding als bij de uitvoering.

"Tot dat is verwezenlijkt, zouden geen nieuwe projecten moeten worden gestart, aangezien de kans blijkbaar te groot is dat reizigers met onaanvaardbare hinder worden geconfronteerd."

Kritisch kijken

Een woordvoerder van Prorail laat in een reactie weten de hinder te betreuren. "We gaan met de aannemer kritisch kijken wat er fout is gegaan", aldus Anna Kodde namens Prorail. "Dat er iets fout is gegaan is evident."

Wel wijst ze er op dat de incidenten niet met elkaar te vergelijken zijn. "Er zijn meerdere factoren die tot een uitloop leiden en die onderzoeken we dan ook goed. We willen eerst goed wegen en daarna conclusies trekken." Kodde wil niet op deze conclusies vooruit lopen.

CDA-Kamerlid Sander de Rouwe gaat komende week tijdens de begrotingsbehandeling Infrastructuur opheldering vragen aan staatssecretaris Wilma Mansveld. Hij wil weten of er sprake is van incidenten of structurele problemen.