Alcoholverkoop bij benzinestations blijft verboden. Dat blijkt woensdag uit een uitspraak van de Raad van State. De eigenaar van een benzinestation in Hoogeveen moet een boete van 900 euro betalen voor het verkopen van alcohol.

De uitbater had de boete in 2012 al gekregen van de minister van Volksgezondheid, maar hij weigerde die te betalen waarna hij bij de rechtbank van Assen in beroep ging.

Die stelde Klok vorig jaar in het ongelijk. Daarna zocht de tankstationhouder het hoger op en ging in beroep bij de Raad van State.

Klok vindt de uitspraak van de Raad van State slecht onderbouwd en zegt gefrustreerd te zijn: ''De RvS heeft geen durf en lef. De raad geeft mij gelijk, de uitspraak van de rechtbank in Assen is ongegrond. Maar de raad verklaart ook dat de minister het beleid mag voorzetten, omdat onze core-business het verkopen van brandstof is. Welk onderscheid maakt de RvS tussen een tankstation en een supermarkt? Dat wordt niet duidelijk. Een modern tankstation in een klein dorp heeft een groter assortiment dan een kleine supermarkt!''

Belangenvereniging

Klok zei bij het begin van het proces dat hij het verbod tot aan de hoogste Europese rechter wil bevechten, omdat er volgens hem sprake is van het schenden van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

''Ik wil de uitspraak eerst bestuderen met mijn advocaat en in overleg met de belangenvereniging voor pomphouders, BETA, beslissen of we doorgaan.''

De pompstationhouder uit Hoogeveen lokte het proefproces uit om een einde te maken aan het drankverbod dat sinds 1 november 2000 geldt. Hij deed dat mede namens BETA waarvan hij tot 2012 voorzitter was.

De 1200 aangesloten pomphouders vinden het onterecht dat tankstations geen alcohol mogen verkopen en wegrestaurants, supermarkten langs de weg en pompstations over de grens wel.

Bekijk de reactie van de Raad van State: