De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat niet extra controleren of kleine kroegen zonder personeel zich aan het rookverbod houden. 

"Het normale controlebeleid wordt voortgezet, er komen geen extra controles bij'', aldus een woordvoerder van de NVWA woensdag.

Roken is vanaf nu verboden in alle Nederlandse cafés, ook in de kleine kroegen zonder personeel waar eerst een uitzondering gold, liet staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid dinsdagavond weten.

Aanleiding voor zijn besluit is de uitspraak van de Hoge Raad van 10 oktober. Die bepaalde dat de huidige uitzondering voor kleine cafés ongeldig is, net zoals eerder het gerechtshof al deed.

Volgens het ministerie zou het verbod per direct worden gehandhaafd door de NVWA. Als de kroegbazen die onder de uitzondering vielen vanaf nu de fout ingaan, krijgen ze de eerste keer een waarschuwing als dit voor 1 januari gebeurt. Maar bij een herhaalde overtreding volgt meteen een boete van 600 euro.

Op 1 januari 2015 zou het rookverbod sowieso voor alle cafés gaan gelden, omdat de politiek daar op aanstuurde. Omdat de Eerste Kamer dat totaalverbod voor de hele horeca nog moet bekrachtigen, mocht er tot nu toe nog wel gerookt worden in de kleine cafés. De staatssecretaris trekt het totale verbod nu met de uitspraak in zijn hand enkele maanden naar voren.

Aanvechten

De Groningse café-eigenaar Gerhard Sannes heeft al aangekondigd het rookverbod aan te vechten. Hij hoopt driehonderd Nederlandse cafés bereid te vinden 100 euro te doneren. Met deze 'oorlogspot' wil hij een rechtszaak starten als de eerste boete wordt uitgedeeld. 

"Dit besluit gaat alle perken te buiten", zegt Sannes, die zelf niet rookt en eerder ook al het rookverbod aanvocht. "Het grote probleem voor ons, kleine cafés, is dat wij de ruimte niet hebben om een rookruimte te bouwen. Je krijgt dus een ongelijk speelveld." 

Erg blij

De organisatie Clean Air Nederland (CAN) voerde de afgelopen jaren steeds rechtszaken tegen de Staat om het rookverbod er definitief door te krijgen. In een reactie laat CAN weten ''uiteraard erg blij’’ te zijn met de beslissing.

''Echter, het wordt nu tijd dat de handhaving goed geregeld wordt'', aldus de organisatie.

Inspecties

Vorig jaar voerde de dienst ruim zeventienduizend inspecties uit. Het merendeel van de waarschuwingen en boetes werd opgelegd aan café- en discotheekeigenaren: 1099. In totaal werden 1766 waarschuwingen en boetes uitgedeeld.