In de strijd tegen ebola moet ook Nederland reizigers uit risicolanden bij aankomst op Schiphol controleren op verschijnselen. 

Dat stelt het CDA in het Europees Parlement.

''Nu gaat ieder land zijn eigen gang. Dat werkt natuurlijk niet. Dat vergroot de onzekerheid onder burgers", stelt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik dinsdag.

Groot-Brittannië, Frankrijk en België besloten risicopassagiers bij aankomst te onderzoeken, andere landen zoals Nederland, vinden dat niet nodig.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid stelt onder meer dat er geen directe vluchten zijn met de risicolanden. De CDA-politica benadrukt dat passagiers uit Sierra Leone, Guinee en Liberia via een overstap op een ander Europees vliegveld ook op Schiphol aankomen.

Televisieactie

Schreijer-Pierik schrijft ook dat Nederland snel een tv-inzamelingsactie moet houden voor de bestrijding van ebola. De politica vindt dat de strijd tegen de almaar uitdijende ebola-epidemie moet worden opgevoerd. 

Met de opbrengst van de tv-actie kan allerlei hulp worden gefinancierd. Er moeten dringend meer verpleegsters, artsen, hospitalen en materialen naar Afrika worden gestuurd, stelt Schreijer.

"Ik erger me mateloos aan de verzekeraars die weigeren Nederlandse ebola-artsen te verzekeren die in Afrika ebolapatiënten willen helpen. Zo breidt de epidemie zich alleen maar uit." Ook Europa zou miljoenen moeten uittrekken voor de strijd tegen ebola. 

Een woordvoerder van Giro 555 liet maandag in de Volkskrant optekenen dat het moeilijk is om een tv-actie te organiseren, omdat er nog meer grote rampen zijn zoals de crisis in Syrië en Irak. Dan is het 'lastig' om alleen voor ebola een nationale inzamelingsactie te organiseren. 

PVV

Intussen maakt de PVV zich dinsdag druk over de mogelijke verspreiding van het ebolavirus door immigranten uit risicolanden die in Nederland naar school gaan. Kamerlid Harm Beertema krijgt "signalen uit diverse scholen" dat hierover angst heerst.

In Kamervragen aan minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) pleit hij voor maatregelen. 

"Plaats immigranten uit Nigeria, Sierra Leone, Liberia en andere risicolanden direct na aankomst in een drieweekse quarantaine, net zoals in onder meer België. Pas na een gezondheidsverklaring van de betrokken GGD kan de betrokken leerling dan worden ingeschreven op school of kan de onderwijsinstelling worden betreden", aldus Beertema.