Vertrekkend minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans krijgt vrijdag forse kritiek van oud-premier Dries van Agt vanwege het Nederlandse Midden-Oostenbeleid.

In een open brief schrijft Van Agt dat Timmermans kan terugzien op een succesvol ministerschap, maar naar Brussel gaat met een ''lelijke smet op zijn blazoen''. De oud-premier verwijt Timmermans dat het Nederlandse Midden-Oostenbeleid ''in de kern nog steeds zo eenzijdig pro-Israël is als onder je voorgangers''.

Volgens Van Agt heeft de PvdA'er niets veranderd aan de koers van VVD en CDA om de Israëlische regering eigenlijk altijd te steunen.

''Met de toetreding van de PvdA tot het kabinet had dit moeten veranderen. Maar onder jouw leiding heeft nu ook de PvdA die desastreuze politiek omhelsd, die ons moreel medeplichtig maakt aan het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan.''

Van Agt was minister-president van 1977 tot 1982 voor de KVP (later CDA) in drie kabinetten. In zijn laatste kabinet, dat een overgangskabinet was en slechts enkele maanden zat, was hij daarnaast minister van Buitenlandse Zaken. Eerder was hij minister van Justitie.

Daadkracht

Van Agt wijst er in zijn brief aan Timmermans op dat het aan ''wil en daadkracht ontbreekt'' om net zo tegen Israël op te treden als tegen Rusland nadat het de Krim had geannexeerd.

''Ook jij hebt steeds geroepen dat sancties tegen Israël niet aan de orde zijn, dat de tijd daarvoor niet rijp is. Wanneer is de tijd dan wel rijp? Als één miljoen kolonisten op land wonen dat de Palestijnen is afgepakt? Als Israël bij de volgende aanval op Gaza 5.000 Palestijnen doodt?''

Moed

Volgens de voormalige premier heeft Timmermans bovendien zijn partijgenote Désirée Bonis laten vallen, toen zij als Kamerlid via een motie voorwaarden wilde stellen aan hechtere samenwerking met Israël.

''Jij keerde je tegen die motie, waardoor Bonis zich genoodzaakt zag op te stappen. Vijf dagen later vloog je naar Israël om de intensivering van de samenwerking feestelijk met premier Netanyahu te formaliseren.''

Van Agt hoopt dat Bert Koenders, die Timmermans opvolgt als minister van Buitenlandse Zaken, ''de visie en moed zal hebben een rechtvaardiger beleid te voeren''.