Klanten van prostituees die kunnen weten dat een vrouw onder dwang werkt, moeten maximaal vier jaar celstraf krijgen of een boete tot 20.000 euro. 

Dat staat in een initiatiefwet die PvdA, SP en ChristenUnie vrijdag presenteren, meldt de VolkskrantMet de wet willen de drie partijen uitbuiting van prostituees tegengaan.

De politie, het Openbaar Ministerie en rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer dringen al enige tijd er op aan om bezoek aan gedwongen prostituees strafbaar te stellen. Ook een meerderheid in de Tweede Kamer voelt voor het voorstel.

De makers van het voorstel verwachten dat klanten van prostituees zo worden aangemoedigd om misstanden te melden.

Gevangenis

"Het doel is niet om de gevangenissen te vullen met bezoekers van prostituees", zegt Gert-Jan Segers van ChristenUnie tegen de krant. "Het doel is dat iedereen zijn ogen openhoudt. Een vrouw die onder de blauwe plekken zit, voor tien euro haar diensten aanbiedt, met een paar kleerkasten voor de deur: dat klopt niet."

Ook al is het moeilijk om de klanten van misbruikte prostituees op te sporen, er worden toch al mannen op heterdaad betrapt die nu nog niet vervolgd kunnen worden.

Met de nieuwe wet kan de politie actief gaan zoeken op recensiewebsites over sekswerkers. Aan de hand van IP-adressen kan er herleid worden wie bij welke prostituee is geweest,