De Stichting Vrienden van de Gaykrant heeft beslag laten leggen op twee woningen van het Tweede Kamerlid Henk Krol van 50PLUS. 

Dat heeft advocaat Oscar Hammerstein donderdag laten weten na een bericht hierover van het televisieprogramma EenVandaag. De stichting beschuldigt de oude hoofdredacteur van de Gaykrant van oplichting en flessentrekkerij.

Uit stukken die zijn ingeleverd bij de rechtbank, blijkt dat Krol subsidiegeld van het ministerie van Onderwijs ook gebruikte voor de website van zijn partij.

Hammerstein hoopt te voorkomen dat politicus Krol geld wegsluist. ''De huizen zijn samen voldoende waard om er zeker van te zijn dat we aan het eind van de procedure een goed verhaal hebben voor een vordering.''

Digitale ontmoetingsplaats

Het gaat om een bedrag van 206.883 euro, dat bedoeld was om een digitale ontmoetingsplaats voor homoseksuele jongeren op te richten. Volgens Hammerstein heeft Krol de ruim 2 ton gebruikt voor zijn politieke partij 50PLUS.

Het vermeende misbruik van het subsidiegeld vond plaats onder voorzitterschap van Krol, die dertig jaar de leiding had en alle subsidieaanvragen tekende. De stichting zegt dat Krol nauwelijks een administratie bijhield en andere bestuursleden niet op de hoogte hield.

Reactie Krol

Krol bestempelt de beschuldiging van misbruik van subsidiegeld als ''complete onzin". ''De website van 50PLUS is niet gemaakt door de SVGK, maar door een vriendin van een toenmalig bestuurslid en later door een webbouwer uit ik meen Den Bosch. Iemand die ik niet kende", reageert Krol. Over de beslaglegging is hem niets bekend. ''Ik maak me er geen zorg over.''

John Struijlaard, voorzitter van 50PLUS, laat in een persverklaring weten dat hij het goed zou vinden als ''degenen die allerlei beweringen in het openbaar over Henk Krol uiten'' nu ook eens met bewijzen komen. Het hoofdbestuur van 50PLUS vergadert vrijdagmiddag en komt na dat overleg met ''nadere mededelingen over dit onderwerp'', zo wordt gemeld.