Staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw en Natuur) heeft totaal geen begrip voor de Europese Commissie, die Nederland voor de rechter daagt om dierproeven.

"Ik zou tegen Brussel willen zeggen: 'Please, pick your fight'", zegt ze tegen NU.nl.

De Europese Commissie sleept Nederland voor de rechter omdat een Europese richtlijn van twee jaar geleden nog niet in de Nederlandse wet is opgenomen. Dat duurt Brussel te lang.

De wet die er nu ligt, vindt de Commissie ontoereikend. Het feit dat het nieuwe wetsontwerp nu nog bij de Eerste Kamer ligt, is voor Brussel voldoende om met boetes te dreigen.

Voorloper

Dat wil Dijksma wel eens zien. "Kom maar op", zegt ze. "Waar gaat dit echt over? Nederland loopt al jaren voorop als het gaat om het verminderen van dierproeven en zoeken naar alternatieven."

Volgens de staatssecretaris zijn dierproeven soms noodzakelijk. "Het gaat hier om dierproeven voor wetenschappelijk onderzoek bij bijvoorbeeld dodelijke hartafwijkingen bij mensen te voorkomen, of onderzoek naar kanker."

De reden dat de omzetting van de richtlijn zo lang duurt komt volgens Dijksma doordat Nederland met Brussel constant in gesprek is over nog strengere regels. "Het kost tijd om de Europese richtlijnen aan te passen aan de strengere regels die wij in Nederland al hebben", aldus de staatssecretaris.

"Dit is bij uitstek een voorbeeld waarin Nederland wat betreft dierenwelzijn voorloopt."

Arsenaal aan problemen

Dijksma snap niet dat de Commissie Nederland "met opgezette veren te lijf gaat" over iets dat uiteindelijk maar een formaliteit betreft.

"Ze zouden zich drukker moeten maken om de transport van landbouwdieren, die kris-kras door heel Europa worden versjouwd. Onder soms ermbarmelijke omstandigheden, waar ook geen handhaving is", aldus Dijksma.

"Er ligt een arsenaal aan problemen in Europa en hier wil de Commissie een punt van maken. Over twaalf maanden staan ze een keer bij het hof, maar dan is de wet al lang en breed aangenomen. Vervolgens moeten wij aan de rechter uitleggen dat wij in discussie waren omdat wij de regels strenger wilden aanzetten."

Te laat

Volgens de Partij voor de Dieren had het kabinet wel degelijk vaart moeten zetten achter de omzetting van de Europese regels naar Nederlandse wetten. 

"Nederland is te laat begonnen. Dat komt omdat Dijksma een achterstallig dossier van het vorige kabinet voor de kiezen kreeg," zegt Kamerlid Esther Ouwehand. 

Daardoor kreeg de Kamer het wetsvoorstel later en zijn de strengere amendementen, die nu bij de senaat liggen, later ingediend. 

De Brusselse suggestie dat Nederland te weinig zou doen tegen dierproeven, neemt Ouwehand afstand van.

"Europa is echt geen hoeder van het dierenwelzijn." Zo is het bijvoorbeeld Europa dat een verbod op proeven op apen in de weg staat, terwijl Nederland daar al klaar voor is, aldus Ouwehand.

Bekijk een reactie van kamerleden: