Een uiterst eurokritische fractie in het Europees Parlement is uiteengevallen. Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EVDD) verliest haar invloedrijke status als fractie, door het opstappen van een afgevaardigde.

De overgebleven 47 afgevaardigden kunnen weliswaar blijven samenwerken, maar zij zijn subsidies en spreektijd kwijtgeraakt.

De EVDD bestond vooral uit de Britse UKIP-partij van Nigel Farage en de Italiaanse Beweging Vijf Sterren van Beppe Grillo. Voor een fractie zijn minstens 25 afgevaardigden uit zeven landen nodig. Met het vertrek van de Letse politica Iveta Grigule voldoet de EVDD niet meer aan die voorwaarde. 

Volgens de EVDD ging Iveta Grigule weg onder druk van onder anderen de voorzitter van het EU-parlement, de sociaaldemocraat Martin Schulz. Anders zou de Letse niet de leiding krijgen over een parlementaire delegatie naar Kazachstan.

Volgens anderen wil de partij van Grigule meedoen aan een Russisch-kritische regering in Letland, en geldt de EVDD te veel als pro-Russisch.

Moeite

Het kostte Farage al heel wat moeite om na de Europese verkiezingen eind mei een nieuwe fractie te smeden. SGP'er Bas Belder stapte over naar de gematigdere Europese Conservatieven en Hervormers, waarbij ook de ChristenUnie is aangesloten.

PVV-leider Geert Wilders slaagde er niet in om met Front National-leider Marine Le Pen uit Frankrijk vijf partijen uit vijf andere landen te vinden voor een gezamenlijke eurosceptische fractie in het EU-parlement. Afgevaardigden houden nu rekening met een nieuwe poging.

Overlopen

Wilders en Le Pen zouden EVDD-politici kunnen overhalen om over te lopen. De Franse socialisten in het EU-parlement noemden het einde van de ''eurofobe'' EVDD-fractie ''goed nieuws'' voor 6Le Pen omdat het haar een royale kans geeft een nog ''extremistischere'' fractie te vormen.

Door het uiteenspatten van de fractie is het besluit over de toekenning van de Sacharovprijs door het EU-parlement uitgesteld tot volgende week dinsdag. Dat heeft een woordvoerder van het parlement laten weten.