Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) vindt dat de Kamer geduld moet betrachten nu er stappen worden gezet om de OV-chipkaart te verbeteren.

Dat zei zij donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Veel partijen drongen er bij haar op aan om vaart te maken met het verbeteren van de OV-kaart, zodat bijvoorbeeld zonder overstappaaltjes van deur tot deur kan worden gereisd.

Ook zijn al pilots gestart om te kunnen betalen met de mobiele telefoon of met de bankpas.

"Er zijn veel wensen, maar het zijn gemakkelijke stappen. Alternatieve manieren van betalen zijn bijvoorbeeld niet binnen een half jaar uitgevoerd", aldus Mansveld.

Mansveld liet eerder deze week al weten dat er proeven aan de gang zijn om de OV-kaart te verbeteren. Ze stelde dat de kaart ondanks de klachten breed wordt gewaardeerd.

Bekijk hier de reactie van Mansveld:

Wensenlijstje

De VVD leek woensdag te suggereren dat wat hen betreft de OV-chipkaart kan worden afgeschaft. VVD-Kamerlid Betty de Boer stelde donderdag echter dat dat niet aan de orde is, maar dat de kaart moet worden doorontwikkeld.

De Boer nam tijdens het debat geen genoegen met de temperende houding van Mansveld. "Al twee jaar hebben we hetzelfde wensenlijstje. Voor het gevoel van de reiziger schiet het niet op. Ik wil wat meer ambitie zien", aldus De Boer. Ze pleitte er onder meer voor om voor 1 juli te stoppen met de overstappaaltjes. 

Mansveld: "Ik deel de mening niet dat het niet snel genoeg gaat. We zitten niet stoffig te zijn. Als je kijkt naar pilots is het goed om dat in een bepaald gebied te doen. Daarover is communicatie tussen de vervoerders. Zorgvuldigheid gaat boven snelheid."

Mansveld verwierp dan ook de suggestie dat de OV-kaart moet worden opgegeven. "Het zou jammer zijn als de indruk ontstaat dat de OV-kaart weggegooid kan worden. Dat is niet aan de orde."

Bekijk de reactie van De Boer:

Melding

CDA-Kamerlid Sander de Rouwe en PvdA-Kamerlid Duco Hoogland hamerden er bij Mansveld op dat de vervoersbedrijven passagiers die vergeten uit te checken een melding moeten sturen, zodat zij hun geld kunnen terugvragen. Ook GroenLinks heeft hier eerder voor gepleit.

"90 procent van de passagiers die vergeet uit te checken vraagt het geld niet terug. Dat gaat om 16 miljoen euro die dus blijft hangen", aldus De Rouwe.

Reizigers die vergeten uit te checken mogen hun afgeschreven geld terugvragen, maar in de praktijk blijken maar weinig mensen dat daadwerkelijk te doen.

Mansveld heeft de kwestie inmiddels aangekaart bij de vervoerders.