Veelplegers, criminelen die herhaaldelijk in de fout gaan, moeten vaker een speciale straf opgelegd krijgen. 

Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) donderdag laten weten.

De zogeheten ISD-maatregel, een verblijf in de Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD), is volgens de bewindsman een succes. Bij de maatregel worden de veelplegers opgesloten en intensief begeleid.

"Het levert echt heel veel op. Ze zitten niet alleen hun straf uit, maar hun verslaving wordt behandeld of ze moeten een studie doen," aldus Teeven tegen RTL Nieuws.

Wie in aanmerking wil komen voor de ISD-maatregel moet meer dan tien misdrijven hebben gepleegd. Dit gaat vaak om daders van woninginbraken, winkeldiefstallen en autokraken, aldus Teeven.

In 2011 kregen 270 veelplegers een ISD-maatregel opgelegd, in 2013 197. Bij deze maatregel kan iemand twee jaar worden vastgehouden en wordt intensief behandeld.

Zelden

De behandeling wordt in nog geen tien procent van de gevallen opgelegd, meldt het AD. Vooral jongeren krijgen de straf zelden opgelegd. Vorig jaar gebeurde dat bij slechts zeven jongvolwassenen.

De rechters hebben volgens de onderzoekers een verkeerd beeld van de behandeling. Ze zouden het verblijf in de inrichting zien als een strenge vorm van gevangenisstraf, waar veelplegers eerder slechter dan beter van worden. Met voorlichting wil Teeven de rechters overtuigen dat het gaat om een combinatie van detentie en zorg. 

Driekwart van degenen die na een verblijf in een ISD vrijkomen, gaat binnen twee jaar weer in de fout. Dat is volgens de krant veel, maar nog altijd tien procent minder vaak dan bij veelplegers zonder ISD-maatregel. Daar komt bij dat de samenleving tijdens hun verblijf in de ISD geen last heeft van deze veelplegers.

Broodnodig

Stichting Verslavingsreclassering GGZ (SVG), de instantie die 95 procent van ISD'ers begeleidt, is blij dat Teeven de maatregel vaker wil inzetten. Vaak is namelijk een verslaving het onderliggende probleem bij de veelplegers.

Volgens SVG-directeur Edwin ten Holte vinden veel rechters een celstraf van twee jaar te zwaar. ''Maar als we die twee jaar gebruiken om de verslaafde veelpleger te behandelen, dan is de maatregel goed en zijn die twee jaar broodnodig.''