''Ik gun geen enkel land zulke leiders; het is heel treurig zoiets te moeten constateren". Dat zei minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) woensdag in de Tweede Kamer over Zuid-Sudan.

De minister sprak over de verlenging van de missie in het Afrikaanse land. 

President Salva Kiir en zijn voormalige plaatsvervanger Riek Machar begonnen eind vorig jaar een bloedige strijd. Daarbij vielen duizenden doden en werden de mensenrechten op grote schaal geschonden.

Ze voeren nu vredesonderhandelingen, maar Ploumen is hier ''niet hoopvol'' over.

Ze voelt er wel wat voor om het aantal Zuid-Sudanezen dat op een sanctielijst staat, verder uit te breiden. Hetzelfde geldt voor een wapenembargo. Het is een ''kwestie van timing'', zei ze. Verscheidene partijen, waaronder PvdA, CDA en D66, pleitten voor uitbreiding van sancties.

Vluchtelingenkampen

Aan de VN-missie (Unmiss) nemen dertig Nederlandse militairen en politiemensen deel. Ze houden zich bezig met het beschermen van ontheemden in vluchtelingenkampen. Er zijn meer dan 1,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen en bijna 5 miljoen mensen hebben hulp nodig. Ploumen maakt zich grote zorgen over een naderende hongersnood.

Het kabinet verlengde de bijdrage aan Unmiss tot eind februari. Het is wachten op een nieuw VN-mandaat voor de missie. Daarna maakt het kabinet een nieuwe afweging over de bijdrage aan de missie na februari. Een ruime meerderheid steunde de verlenging.