De toekomstige voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft een aantal taken in zijn team herverdeeld. Dat maakte de Luxemburger woensdag bekend. 

De herverdeling komt er nadat het Europees Parlement één kandidaat-commissaris naar huis stuurde.

De nieuwe Sloveense kandidaat-commissaris Violeta Bulc is de portefeuille Transport toebedeeld.

De Slowaak Maros Sefcovic, die eerst dat takenpakket zou krijgen, wordt nu door Juncker voorgedragen als vicevoorzitter van het dagelijks bestuur van de EU. Hij moet zich bezig houden met het vormen van één Europese energiemarkt (de zogenoemde energie-unie).

Beiden zullen in een hoorzitting voor het EP moeten verschijnen. Bulc omdat ze nieuw is en nog moet aantonen dat ze geschikt is als Europees commissaris en ook voor deze portefeuille. De liberale Sloveense werd naar voren geschoven nadat de kandidate en oud-premier Alenka Bratušek, door het EP was weggestemd.

Hoorzitting

Šefčovič krijgt een nieuwe hoorzitting, omdat hij een totaal ander takenpakket krijgt. Naar verwachting vinden beide hoorzittingen begin volgende week plaats in Straatsburg.

Juncker achtte Bulc na een sollicitatiegesprek zeer geschikt. Hij droeg haar dan ook voor aan de EU-landen, die woensdag instemden met de nieuwe lijst met kandidaat-commissarissen.

Bulc krijgt niet het hele takenpakket dat Šefčovič had. Ruimtezaken zit er niet bij. Onduidelijk is op dit moment wie dit wel gaat doen. Dat maakte Juncker woensdag niet bekend.

Navracsics

Sowieso moet Juncker nog een oplossing bedenken voor de Hongaar Tibor Navracsics. Hij werd door het EP wel geschikt geacht voor de Brusselse baan maar niet voor een deel van zijn portefeuille, namelijk Burgerschap.

Daarnaast meent het EP dat duurzaamheid er bekaaid af komt bij de verdeling van taken en drong dan ook op aan op een prominentere plek. Mogelijk dat Frans Timmermans alles rond duurzaamheid gaat coördineren, maar formeel is dat nog niet bekend.

Juncker heeft continu overleg met de politieke leiders in het EP, klinkt het bij zijn persteam.