Nederlandse militairen in Mali klagen over de slechte conditie van het kamp waar ze verblijven. Bij de militaire bond AFMP/FNV zijn tientallen klachten binnengekomen over hitte en een gebrek aan privacy en hygiëne.

Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving hierover in NRC Handelsblad.

De militairen slapen en eten nog altijd grotendeels in tenten en hebben beperkte sanitaire voorzieningen. Zo kan een soldaat maar vier minuten per dag douchen en zijn er nauwelijks wc's met stromend water. In de eetzaal zijn temperaturen tot 67 graden gemeten.

In Mali zitten ongeveer 450 Nederlanders. Het kabinet schreef maandag in een brief naar de Tweede Kamer dat de bouw van slaap- en eetcontainers in kamp Castor bij Gao is vertraagd. In april, een jaar na de start van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie, moeten alle voorzieningen alsnog klaar zijn. De militairen zijn dan ook beter beschermd tegen bijvoorbeeld raketinslagen.

AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels noemt de huidige situatie in de NRC onacceptabel. Volgens haar hebben zelfs commando's geklaagd. "En dat zijn toch geen watjes."

Vergoeding

Een groep militairen vindt dat de vergoeding voor de uitgezonden blauwhelmen zodoende omhoog moet. Tussen de dertig en vijftig militairen die in de zomer zijn afgezwaaid hebben hierover een brief geschreven aan een aantal vakbonden, zeggen voorzitters Jean Debie van VBM en Leon van der Hulst van de ACOM.

Dat de militairen gewoon meer geld willen zien ''is de conclusie die je kunt trekken'', meent Debie. Ook volgens Van der Hulst draait het in deze kwestie alleen om de vergoeding. In Mali zijn ongeveer 450 Nederlandse militairen. Zij verzamelen en analyseren inlichtingen voor de VN-missie Minusma.

Volgens Debie stoort het de militairen dat als zij op jungletraining gaan, ze een hogere toelage krijgen dan de vergoeding die ze nu hebben voor de uitzending naar Mali. Debie wil met Defensie nog wel een keer gaan kijken naar het vergoedingensysteem. Hij heeft recent geen nieuwe klachten ontvangen.

Verschuilen

Secretaris Skip Springer van de vakbond AFMP vindt niet dat Defensie zich kan verschuilen achter de lange logistieke lijnen binnen de VN. ''De meeste militairen zijn al eens uitgezonden en beseffen dat het geen vakantieoord is, maar dit is onacceptabel.'' Hij vindt het eigenlijk ''nog erger’’ dat het kabinet maandag in een Kamerbrief over de missie niet over de problemen rept.

Volgens een woordvoerster van Defensie is er nog geen overleg geweest over de kwestie. Zij erkent dat militairen werken in extreme omstandigheden, maar dat er hard gewerkt wordt om de voorzieningen te verbeteren.

De kritiek ''leeft niet breed'' bij de uitgezonden militairen, zei de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, in de Tweede Kamer. Volgens hem is er begin januari voor alle militairen in Gao een wooncontainer beschikbaar.

Nederlandse militairen beginnen aan risicovolle missie Mali