De Nederlandse ambassadeur in Ghana, Hans Docter, is benoemd tot speciale ebola-gezant. 

Dat maakte minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) woensdag bekend. Hij gaat het kabinet adviseren over de internationale aanpak van de crisis.

De 48-jarige diplomaat moet de coördinatie bij de bestrijding van de epidemie met de Verenigde Naties en de Europese Unie gaan verzorgen.

Ook zal hij naar de landen afreizen die door de ziekte het hardst zijn getroffen (Sierra Leone, Liberia en Guinee) om over de hulpverlening te praten.

Dichtbij

''Deze crisis vereist een aanpak waarbij het essentieel is dat iemand namens Nederland van dichtbij de ontwikkelingen op de voet volgt en voorstellen aandraagt om de impact van ebola zo veel mogelijk te beperken", aldus Ploumen in een verklaring. Docter heeft volgens haar bewezen zeer goed in crisissituaties te kunnen werken.

Ook Duitsland heeft een speciale ebola-gezant aangesteld.

4.500 mensen

De ziekte heeft al aan bijna 4.500 mensen het leven gekost. Het kabinet heeft inmiddels 34 miljoen euro vrijgemaakt voor de bestrijding van de epidemie. Ook heeft het kabinet een schip van de marine beschikbaar gesteld om goederen naar West-Afrika te brengen.

Docter blijft aan als ambassadeur in Ghana. Hij is dat sinds augustus 2013. Na de ramp met de MH17 was hij tijdelijk de 'diplomatiek kwartiermaker' om de Nederlandse inzet in het oosten van Oekraïne te coördineren.

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola I Dossier ebola