Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken roept de gemeenten op snel projecten in te dienen voor een Europees potje voor het bestrijden van de jeugdwerkloosheid. 

Voor de periode tot 2020 is een bedrag van 114 miljoen euro beschikbaar, maar aanvragen kunnen uiterlijk worden gedaan tot 31 oktober.

Asscher heeft de wethouders woensdag een mailtje gestuurd om ze tot haast te manen. ''De klok begint te tikken'', waarschuwt de minister.

Het gaat om projecten als loonkostensubsidies om jongeren met bijstand aan de slag te helpen, leerwerkplekken en begeleiding om de werkvloer.

Kans

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten snapt dat de minister oproept snel te handelen, ondanks dat de nog beschikbare tijd kort is, zegt woordvoerder Caspar Itz tegen NU.nl.

"Het is kort dag want er zit ook nog een herfstvakantie tussen. Maar het kan geen kwaad erop te wijzen dat deze mogelijkheden er zijn."

Itz stelt dat het geld om jeugdwerkloosheid te bestrijden hard nodig is. "Daarom is het belangrijk dat het ook echt gebruikt wordt. Gemeenten moeten deze kans zeker benutten.”