De Tweede Kamer eist duidelijkheid van het kabinet over de rol van de Oekraïense zoekteams bij de repatriëring van de stoffelijke overschotten en bezittingen van de slachtoffers van de rampvlucht van MH17.

Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl.

Een meerderheid van de Kamer vraagt zich af waarom het de SES, het Oekraïense lokale agentschap voor rampenbestrijding, wel lukt om de persoonlijke bezittingen veilig te stellen.

De Nederlandse repatriëringsmissie is namelijk al weken gestaakt, omdat de situatie in het rampgebied te onveilig is. 

Ondanks een staakt-het-vuren lijken Kiev en de opstandelingen in het oosten van Oekraïne niet van plan de strijdbijl voor een langere periode te begraven.

Vorige week vrijdag liet premier Mark Rutte weten SES de opdracht te hebben gegeven het werk aldaar voort te zetten. 

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie zei hij "woedend" te zijn over de stand van het onderzoek. Hij neemt het de Oekraïense regering en de rebellen kwalijk dat het onderzoek vanwege de instabiliteit niet kan worden voortgezet. 

SES

Toch is het de SES wel gelukt een groot deel van de bezittingen van de slachtoffers te verzamelen. VVD en ChristenUnie willen van het kabinet weten waarom het de SES wel lukt toegang tot het gebied te krijgen.

D66 vraagt zich af waarom het kabinet niet veel eerder toenadering zocht tot de zoekteams van het agentschap. "Nu heeft de SES nog maar ongeveer twee weken voordat de winter valt", aldus Sjoerd Sjoerdsma (D66).

Ook is gebleken dat de lokale bevolking met de SES al veel werk verzet hebben. Hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter Jaap Aalbersberg, zei maandagavond de Oekraïners daar dankbaar voor te zijn.

Bevolking

Het CDA vindt dat het kabinet de lokale bevolking een compliment verschuldigd is. "Eerst beschuldigt het kabinet ze ervan trouwringen te stelen, en nu vragen ze diezelfde mensen om hulp", zegt Kamerlid Pieter Omtzigt.

Dat vindt ook de SP. Kamerlid Harry van Bommel vindt dat minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) de Kamer op het verkeerde been heeft gezet door te insinueren dat het onderzoek is verstoord.

Het kabinet moet "hand in eigen boezem steken", zegt de SP'er die graag gezien had dat Rutte meer druk op de ketel had gelegd. "Had dit kabinet niet meer kunnen en moeten doen?"

Timmermans

Louis Bontes (VNL) noemt de uitlatingen van Timmermans in de eerste dagen na de ramp en tijdens zijn geroemde speech in de VN-Veiligheidsraad "een samenraapsel van onwaarheden".

Excuses in de richting van de Oekraïners vindt hij echter niet op zijn plaats. "Daar zitten toch mensen tussen die het vliegtuig hebben neergeschoten", aldus Bontes. "Een motie van wantrouwen richting Timmermans is meer op zijn plaats."

Volgens PvdA'er Michiel Servaes was het juist de minister van Buitenlandse Zaken die het negatieve beeld over de burgers heeft rechtgezet. "Timmermans heeft  in de Kamer als eerste zijn waardering uitgesproken voor het werk dat de burgerbevolking heeft uitgevoerd."

Schrik

Bovendien schrok iedereen van die eerste beelden, zegt Servaes. Hij wijst erop dat er wel degelijk Oekraïners waren die bijvoorbeeld de telefoon van de slachtoffers in hun bezit hadden.

Volgens de VVD overheerste toen vooral een gevoel van woede, omdat Nederland de toegang tot het ramppgebied werd ontzegd.

Woensdag debatteert de Kamer over de stand van zaken van het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Bij de ramp op 17 juli kwamen alle 298 mensen aan boord van de Boeing om het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne