Bert Koenders zal als minister van Buitenlandse Zaken meer aandacht schenken aan Afrika dan zijn voorganger. Dat denken verscheidene buitenlandwoordvoerders in de Tweede Kamer. 

Koenders zal naar verwachting vrijdag aantreden als opvolger van Frans Timmermans.

Over zijn kwaliteiten is iedereen te spreken. ''Zeer kundig'', luidt het oordeel van Sjoerd Sjoerdsma van D66. Harry van Bommel (SP) noemt hem een ''scherp debater'', terwijl Joël Voordewind (ChristenUnie) de beoogde bewindsman omschrijft als ''zeer betrokken'' en ''innemend''.

Koenders heeft voor de Verenigde Naties in Mozambique, Ivoorkust en Mali gewerkt. Van Bommel denkt dat de komst van Koenders een ''lichte verschuiving'' zal betekenen van Oost- en Centraal-Europa naar Afrika. Ook Pieter Omtzigt (CDA) gaat ervan uit dat de interesse van de PvdA'er in Afrika niet zal afnemen.

Vanouds is er binnen de PvdA veel aandacht voor Afrika. Onder het huidige kabinet kwam er een Nederlandse bijdrage aan de door Koenders geleide VN-missie in Mali. Hier was de PvdA een groot voorstander van.

Rijdende trein

Mark Verheijen van regeringspartij VVD vindt het goed dat er een man op Buitenlandse Zaken komt die ervaring heeft in Kamer, kabinet en de internationale arena. ''Maar hij springt op een rijdende trein met onder meer de MH17 en de missie in Irak.''

De liberaal is vooral benieuwd naar zijn Europees verhaal. Op dat vlak heeft hij weinig ervaring en mist hij een ''track record''.

Voor Timmermans was de EU zijn ''natuurlijke habitat'', zegt Omtzigt. Hij wijst erop dat Nederland in de eerste helft van 2016 voorzitter van de EU is en dat zal zijn ''belangrijkste klus'' zijn.

Europa

''Koenders heeft nooit zoveel met Europa gehad'', stelt Voordewind. Hij is volgens hem ''meer VN-man dan EU-man''. De nieuwe baas van de Apenrots - zoals het departement van Buitenlandse Zaken wel wordt genoemd - heeft naar de mening van Van Bommel ''nauwelijks iets met Europa''.

Verheijen hoopt dat Koenders net als Timmermans met ''passie en emotie'' het debat met de Kamer zal voeren. Van Bommel kijkt daar ook naar uit, vooral omdat Koenders in het verleden de ''politieke confrontatie met de coalitiepartner niet schuwde''.

Profiel Bert Koenders: eindelijk op zijn gedroomde post