Premier Mark Rutte spreekt komende vrijdag met Bert Koenders, beoogd minister van Buitenlandse Zaken. Het is de bedoeling dat hij Frans Timmermans opvolgt als die eurocommissaris wordt.

Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag.

Het gaat om "het gebruikelijke gesprek met een kandidaat-bewindspersoon", aldus de RVD. De naam van PvdA'er Koenders werd al langer genoemd als opvolger van Timmermans.

De 56-jarige Koenders is op dit moment speciale gezant voor de Verenigde Naties (VN) in Mali, waar hij sinds 2013 leiding geeft aan de VN-vredesmacht. Daarvoor was hij speciaal vertegenwoordiger van de VN in Ivoorkust.

De laatste drie decennia bekleedde Koenders tal van internationale functies. Hij was minister van Ontwikkelingssamenwerking in het vierde kabinet van Jan Peter Balkenende en zat daarvoor tien jaar voor de PvdA in de Tweede Kamer. 

In de PvdA heeft hij ook een lange geschiedenis: al in 1983 was hij medewerker van de Tweede Kamerfractie.

Voor Koenders gaat met deze stap een droom in vervulling. Verschillende keren was hij dicht bij de door hem felbegeerde positie op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar verluidt was Koenders ook bij de formatie van het huidige kabinet in 2012 in beeld voor Buitenlandse Zaken, maar de keus viel toen op Timmermans. Die begint 1 november bij de nieuwe Europese Commissie.

Profiel Bert Koenders: eindelijk op zijn gedroomde post

Kamer ziet met Koenders Afrika weer in beeld