Gedetineerden mogen de beschikking houden over maximaal 500 euro op hun interne rekening en daarvan wekelijks hooguit 100 euro opmaken in de winkel in de gevangenis.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) is niet van plan dit maximumbedrag te verlagen naar 250, waarvan ze maandelijks maar 100 euro mogen besteden, schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer.

Het CDA dringt aan op de verlaging.

Wel wil Teeven dat gedetineerden die de wekelijkse limiet van 100 euro overschrijden, beter in de gaten worden gehouden door het gevangenispersoneel. Degenen die dit doen, kunnen mogelijk andere gevangenen onder druk zetten, is de gedachte.

Uit onderzoek blijkt dat in augustus 5,8 procent van de ruim 30.000 transacties in de gevangeniswinkels boven de 100 euro uitkwam. In de gevangeniswinkel zijn etenswaren, sigaretten, verzorgingsproducten en telefoonkaarten te koop.

Collegegeld

Een gedetineerde kan met het geld ook andere zaken - buiten de gevangenis - betalen, zoals boetes en collegegeld of administratieve zaken.

Gedetineerden kunnen op de rekening geld zetten dat zij met werk in de inrichting verdienen of van buitenaf krijgen. Dat wordt gecontroleerd door een speciale afdeling van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) die de interne rekeningen beheert.

'Te ingrijpend'

Teeven vindt een lager bedrag "te ingrijpend". Betrokkenen kunnen dan alleen nog een telefoonkaart en wat sigaretten kopen. Ook wijst hij erop dat het geld besteed wordt aan zaken die te maken hebben met hun terugkeer in de maatschappij.

Het CDA gaat de motie dinsdag toch in stemming brengen, zegt CDA-Kamerlid Peter Oskam in een reactie, maar het is nog niet duidelijk of er een meerderheid voor is.