Nederland en Vlaanderen gaan op zoek naar mogelijkheden om de komende jaren nog meer samen te werken. 

Dat stellen premier Mark Rutte en zijn Vlaamse collega Geert Bourgeois maandag in Den Haag aan het begin van hun eerste ontmoeting.

Ze benadrukken dat Nederland en Vlaanderen al hele sterke culturele, economische, taalkundige en historische banden hebben. Rutte wil uit die langjarige relatie "nieuwe kracht" halen "om nog meer samen te kunnen werken". Bourgeois uitte in het Catshuis een soortgelijke wens.

Concrete initiatieven noemden ze niet. Rutte en Bourgeois herinnerden wel aan de "geslaagde" eerste gezamenlijke handelsmissie naar de Verenigde Staten in 2013. "We zijn van plan, als u dat ook wenst, om de strategische samenwerking verder te verdiepen", zei Bourgeois.

Eerste bezoek

Het bezoek aan Nederland was zijn eerste buitenlandse bezoek sinds hij eind juli werd beëdigd als premier van Vlaanderen. Rutte feliciteerde hem met de regeringsvorming en wenste zijn collega veel succes met de nieuwe coalitie.

Bourgeois van de Vlaams-nationalistische N-VA leidt een kabinet met de christendemocratische CD&V en de liberale Open Vld.